Pregled bibliografske jedinice broj: 1123162
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma, 2020., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1123162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog
ječma
(Optimization of steeping and germination procedure
of hulless barley)
Autori
Maja Kotris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
golozrni ječam ; moć bubrenja ; citolitička razgradnja ;
(naked barley ; swelling capacity ; cytolitic degradation ;)
Sažetak
Cilj rada bio je ustanoviti optimalnu shemu za namakanje i klijanje zrna kod koje se dobivaju najpovoljnije vrijednosti utjecaja navedenih procesnih faktora na uspješnost citolitičke razgradnje golozrnog ječma. Provedena su tri različita postupaka namakanja i klijanja zrna (s obzirom na duljinu trajanja, temperaturu i aeraciju u pojedinim fazama procesa) radi procjene uspješnosti pojedinog postupka s obzirom na postavljeni cilj. Određena je moć bubrenja pojedine sorte (Osvit i Mandatar), te su analizirani gotovi sladovi. Ustanovljeno je da temperatura namakanja značajno utječe na moć bubrenja golozrnog ječma tako da povećava moć bubrenja i ubrzava dosezanje maksimuma povećanja udjela vode u zrnu. Porastom temperature namakanja dolazi do porasta udjela ekstrakta, razlike ekstrakta i pH kongresne sladovine. Viskoznost sladovine najprije pada s porastom temperature namakanja, a potom s njezinim daljnjim porastom raste do neprihvatljivih vrijednosti uslijed početka djelovanja β- glukanaznog kompleksa i otapanja škroba. Najbolje rezultate za pokazatelje uspješnosti citolitičke razgradnje zrna dao je Postupak slađenja 1. Sorta Osvit daje sladove boljih svojstava u odnosu na sortu Mandatar po sva tri postupka slađenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)