Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123162

Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma


Maja Kotris
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma, 2020., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1123162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma
(Optimization of steeping and germination procedure of hulless barley)

Autori
Maja Kotris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
08.07

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
golozrni ječam ; moć bubrenja ; citolitička razgradnja ;
(naked barley ; swelling capacity ; cytolitic degradation ;)

Sažetak
Cilj rada bio je ustanoviti optimalnu shemu za namakanje i klijanje zrna kod koje se dobivaju najpovoljnije vrijednosti utjecaja navedenih procesnih faktora na uspješnost citolitičke razgradnje golozrnog ječma. Provedena su tri različita postupaka namakanja i klijanja zrna (s obzirom na duljinu trajanja, temperaturu i aeraciju u pojedinim fazama procesa) radi procjene uspješnosti pojedinog postupka s obzirom na postavljeni cilj. Određena je moć bubrenja pojedine sorte (Osvit i Mandatar), te su analizirani gotovi sladovi. Ustanovljeno je da temperatura namakanja značajno utječe na moć bubrenja golozrnog ječma tako da povećava moć bubrenja i ubrzava dosezanje maksimuma povećanja udjela vode u zrnu. Porastom temperature namakanja dolazi do porasta udjela ekstrakta, razlike ekstrakta i pH kongresne sladovine. Viskoznost sladovine najprije pada s porastom temperature namakanja, a potom s njezinim daljnjim porastom raste do neprihvatljivih vrijednosti uslijed početka djelovanja β- glukanaznog kompleksa i otapanja škroba. Najbolje rezultate za pokazatelje uspješnosti citolitičke razgradnje zrna dao je Postupak slađenja 1. Sorta Osvit daje sladove boljih svojstava u odnosu na sortu Mandatar po sva tri postupka slađenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Maja Kotris
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma, 2020., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Maja Kotris (2020) 'Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {golozrni je\v{c}am, mo\'{c} bubrenja, citoliti\v{c}ka razgradnja, }, title = {Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog je\v{c}ma}, keyword = {golozrni je\v{c}am, mo\'{c} bubrenja, citoliti\v{c}ka razgradnja, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {naked barley, swelling capacity, cytolitic degradation, }, title = {Optimization of steeping and germination procedure of hulless barley}, keyword = {naked barley, swelling capacity, cytolitic degradation, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font