Pregled bibliografske jedinice broj: 1123156
Proizvodnja craft piva
Proizvodnja craft piva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1123156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja craft piva
(Craft beer production)
Autori
Ivan Karalić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
pivo ; craft pivo ; pivska industrija ; tržište ; proizvodnja piva ;
(beer ; craft beer ; beer industry ; market ; beer production)
Sažetak
Pivo je uz kruh i vino jedno od najstarijih prehrambenih proizvoda. U pisanoj se povijesti po prvi puta spominje u babilonskim zapisima koji su stari preko 5000 godina. Pivo su pili narodi starog vijeka stoga možemo zaključiti da je proizvodnja piva počela s pojavom prvih civilizacija. Danas se pivo konzumira u brojnim društvenim prilikama, a jedan od najnovijih trendova u pivskoj industriji su craft piva. Craft piva postala su iznimno popularna na globalnom tržištu piva, a tako i u Hrvatskoj, zbog svojih neuobičajenih karakteristika i sastojaka. U završnom radu će biti pokazano da Hrvatska nimalo ne zaostaje za proizvođačima na globalnom tržištu kada su u pitanju craft piva. U završnom radu se također analizira proces proizvodnje craft piva te važnost neizostavnih sastojaka poput pivske sladovine, pivskog slada, pivskog ječma, hmelja te pivskog kvasca. Craft pivarstvo je kreativno i slobodno te nešto drukčije od makroindustrije, a konkurencija na tržištu je velika, stoga ostaje za vidjeti u kojem će se pravcu kretati najnovija pivska revolucija. Predviđanja za budućnost su pozitivna, craft industrija je perspektivna i ima puno potencijala, jer osim što obogaćuje društveni život i asortiman ugostiteljskih objekata, može se primijetiti i njezin pozitivan utjecaj na gospodarstvo. Kako god bilo, unaprjeđenje tehnologije za proizvodnju piva, otkrivanje novih metoda varenja piva i novih pivskih stilova su uvijek dobrodošli, a craft industrija u tome može samo pripomoći.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek