Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123154

Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva


Ana Barišić
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1123154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva
(Use of unmalted raw materials in beer production)

Autori
Ana Barišić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
22

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
proizvodnja piva ; neslađene žitarice ; neslađeni ječam ; riža ; kukuruz ; pšenica ;
(brewing beer ; unmalted cereal ; unmalted barley ; rice ; maize ; wheat ;)

Sažetak
Pivo, najstarije i najraširenije alkoholno piće na svijetu, može se definirati kao osvježavajuće pjenušavo piće sa karakterističnom aromom po hmelju, koji u sebi sadrži relativno mali udio alkohola. Sirovine potrebne za proizvodnju najpopularnijeg alkoholnog pića na svijetu su voda, slad, neslađene sirovine, hmelj i kvasac. Stoga, kvaliteta piva ovisi i kvaliteti, kemijskom sastavu te tehnološkom procesu primjene ovih sirovina. Neslađene sirovine uvelike pridonose proizvodnji piva, na način da poboljšavaju razna organoleptička svojstva (intenzitetu boje, aromi), te također fizikalno- kemijskim svojstvima poput koloidne stabilnosti. Imaju negativan učinak u proizvodnji u smislu slabije filtrabilnosti komine i sporije fermentacije (vrenja). Ove vrste sirovina jeftinije se od ječma i samim tim njihovo korištenje smanjuje troškove proizvodnje. Najprimjenjivanije neslađene žitarice su: riža, kukuruz, neslađeni ječam i pšenica kao nadomjestak za dio slada u proizvodnji piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ana Barišić
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ana Barišić (2020) 'Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {proizvodnja piva, nesla\djene \v{z}itarice, nesla\djeni je\v{c}am, ri\v{z}a, kukuruz, p\v{s}enica, }, title = {Primjena nesla\djenih sirovina u proizvodnji piva}, keyword = {proizvodnja piva, nesla\djene \v{z}itarice, nesla\djeni je\v{c}am, ri\v{z}a, kukuruz, p\v{s}enica, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {brewing beer, unmalted cereal, unmalted barley, rice, maize, wheat, }, title = {Use of unmalted raw materials in beer production}, keyword = {brewing beer, unmalted cereal, unmalted barley, rice, maize, wheat, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font