Pregled bibliografske jedinice broj: 1123154
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1123154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva
(Use of unmalted raw materials in beer production)
Autori
Ana Barišić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
22
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
proizvodnja piva ; neslađene žitarice ; neslađeni ječam ; riža ; kukuruz ; pšenica ;
(brewing beer ; unmalted cereal ; unmalted barley ; rice ; maize ; wheat ;)
Sažetak
Pivo, najstarije i najraširenije alkoholno piće na svijetu, može se definirati kao osvježavajuće pjenušavo piće sa karakterističnom aromom po hmelju, koji u sebi sadrži relativno mali udio alkohola. Sirovine potrebne za proizvodnju najpopularnijeg alkoholnog pića na svijetu su voda, slad, neslađene sirovine, hmelj i kvasac. Stoga, kvaliteta piva ovisi i kvaliteti, kemijskom sastavu te tehnološkom procesu primjene ovih sirovina. Neslađene sirovine uvelike pridonose proizvodnji piva, na način da poboljšavaju razna organoleptička svojstva (intenzitetu boje, aromi), te također fizikalno- kemijskim svojstvima poput koloidne stabilnosti. Imaju negativan učinak u proizvodnji u smislu slabije filtrabilnosti komine i sporije fermentacije (vrenja). Ove vrste sirovina jeftinije se od ječma i samim tim njihovo korištenje smanjuje troškove proizvodnje. Najprimjenjivanije neslađene žitarice su: riža, kukuruz, neslađeni ječam i pšenica kao nadomjestak za dio slada u proizvodnji piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)