Pregled bibliografske jedinice broj: 1123149
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa
(Production of high fructose syrup)
Autori
Šabić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
17
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
visokofruktozni sirup ; α-amilaza ; glukoamilaza ; glukoza izomeraza ; HFCS
(high fructose syrup ; α-amylase ; glucoamylase ; glucose (xylose) isomerase ; HFCS)
Sažetak
Visokofruktozni sirup se dobiva iz kukuruznog škroba, a proizvodnja se sastoji od želatinizacije, likvefakcije, saharifikacije i izomerizacije. Tri enzima (α-amilaza, glukoamilaza i glukoza izomeraza) su ključna u ovom procesu. Enzim α-amilaza (dodan u fazi likvefakcije) skraćuje duge lance glukoze ; enzim glukoamilaza (dodan u fazi saharizacije) rastavlja lance na molekule glukoze ; glukoza izomeraza (u fazi izomerizacije) pretvara određeni postotak glukoze u fruktozu. Krajnji je rezultat visokofruktozni sirup, korišten u industriji hrane umjesto saharoze i drugih sladila. Prema omjeru glukoze i fruktoze razlikuju se HFCS-42, HFCS-55 i HFCS-90 sirupi, korišteni u različitim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)