Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123149

Proizvodnja visokofruktoznog sirupa


Šabić, Irena
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1123149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa
(Production of high fructose syrup)

Autori
Šabić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2015

Stranica
17

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
visokofruktozni sirup ; α-amilaza ; glukoamilaza ; glukoza izomeraza ; HFCS
(high fructose syrup ; α-amylase ; glucoamylase ; glucose (xylose) isomerase ; HFCS)

Sažetak
Visokofruktozni sirup se dobiva iz kukuruznog škroba, a proizvodnja se sastoji od želatinizacije, likvefakcije, saharifikacije i izomerizacije. Tri enzima (α-amilaza, glukoamilaza i glukoza izomeraza) su ključna u ovom procesu. Enzim α-amilaza (dodan u fazi likvefakcije) skraćuje duge lance glukoze ; enzim glukoamilaza (dodan u fazi saharizacije) rastavlja lance na molekule glukoze ; glukoza izomeraza (u fazi izomerizacije) pretvara određeni postotak glukoze u fruktozu. Krajnji je rezultat visokofruktozni sirup, korišten u industriji hrane umjesto saharoze i drugih sladila. Prema omjeru glukoze i fruktoze razlikuju se HFCS-42, HFCS-55 i HFCS-90 sirupi, korišteni u različitim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šabić, Irena
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šabić, I. (2015) 'Proizvodnja visokofruktoznog sirupa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}abi\'{c}, Irena}, year = {2015}, pages = {17}, keywords = {visokofruktozni sirup, α-amilaza, glukoamilaza, glukoza izomeraza, HFCS}, title = {Proizvodnja visokofruktoznog sirupa}, keyword = {visokofruktozni sirup, α-amilaza, glukoamilaza, glukoza izomeraza, HFCS}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}abi\'{c}, Irena}, year = {2015}, pages = {17}, keywords = {high fructose syrup, α-amylase, glucoamylase, glucose (xylose) isomerase, HFCS}, title = {Production of high fructose syrup}, keyword = {high fructose syrup, α-amylase, glucoamylase, glucose (xylose) isomerase, HFCS}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font