Pregled bibliografske jedinice broj: 1123140
Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva
Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i
piva
(Microbiological contaminants in the production of
malt and beer)
Autori
Lenart, Leon
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.10
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
pivo ; slad ; mikrobiološki kontaminanti ; Fusarium ; mikotoksini ;
(beer ; malt ; microbiological ; contaminants ; Fusarium ; mycotoxins ;)
Sažetak
Pivo je pjenušavo osvježavajuće piće s malom koncentracijom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno vrenjem pivske sladovine pomoću specijalnih sojeva pivskoga kvasca roda Saccharomyces. Slad se dobiva preradom ječma, neslađenih žitarica i hmelja. Pri proizvodnji slada susrećemo različitu mikrofloru koju čine bakterije, kvasci i filamentozne gljive. Sam sastav mikroflore određen je klimatskim uvjetima tijekom uzgoja žitarica, mjerama uzgoja, uvjetima skladištenja i transporta te procesnim uvjetima tijekom proizvodnje slada. Najveći problem u sladarstvu i pivarstvu predstavljaju plijesni koje mogu proizvoditi štetne metabolite koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću slada. Pri tome su najznačajnije plijesni roda Fusarium koje proizvode mikotoksine skupina trihotecena (B nivalenol, deoksinivalenol i T-2 toksin) i zearalenona. Zbog nemogućnosti isključivanja zaraženih zrna žitarica tijekom proizvodnje potrebno je praćenje cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ kako bi se osigurala zdravstvena ispravnost i kvaliteta gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)