Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123140

Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva


Lenart, Leon
Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1123140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva
(Microbiological contaminants in the production of malt and beer)

Autori
Lenart, Leon

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.10

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
pivo ; slad ; mikrobiološki kontaminanti ; Fusarium ; mikotoksini ;
(beer ; malt ; microbiological ; contaminants ; Fusarium ; mycotoxins ;)

Sažetak
Pivo je pjenušavo osvježavajuće piće s malom koncentracijom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno vrenjem pivske sladovine pomoću specijalnih sojeva pivskoga kvasca roda Saccharomyces. Slad se dobiva preradom ječma, neslađenih žitarica i hmelja. Pri proizvodnji slada susrećemo različitu mikrofloru koju čine bakterije, kvasci i filamentozne gljive. Sam sastav mikroflore određen je klimatskim uvjetima tijekom uzgoja žitarica, mjerama uzgoja, uvjetima skladištenja i transporta te procesnim uvjetima tijekom proizvodnje slada. Najveći problem u sladarstvu i pivarstvu predstavljaju plijesni koje mogu proizvoditi štetne metabolite koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću slada. Pri tome su najznačajnije plijesni roda Fusarium koje proizvode mikotoksine skupina trihotecena (B nivalenol, deoksinivalenol i T-2 toksin) i zearalenona. Zbog nemogućnosti isključivanja zaraženih zrna žitarica tijekom proizvodnje potrebno je praćenje cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ kako bi se osigurala zdravstvena ispravnost i kvaliteta gotovog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Lenart, Leon
Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lenart, L. (2013) 'Mikrobiološki kontaminanti u proizvodnji slada i piva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lenart, Leon}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {pivo, slad, mikrobiolo\v{s}ki kontaminanti, Fusarium, mikotoksini, }, title = {Mikrobiolo\v{s}ki kontaminanti u proizvodnji slada i piva}, keyword = {pivo, slad, mikrobiolo\v{s}ki kontaminanti, Fusarium, mikotoksini, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lenart, Leon}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {beer, malt, microbiological, contaminants, Fusarium, mycotoxins, }, title = {Microbiological contaminants in the production of malt and beer}, keyword = {beer, malt, microbiological, contaminants, Fusarium, mycotoxins, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font