Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1122782

Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj


Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir; Vrandečić, Karolina; Brkić-Bubola, Karolina; Grljušić, Sonja; Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Oplanić, Milan; Plavšin, Ivana; Ivić, Marko; Lutrov, Kristina
Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2018 (prirucnik)


CROSBI ID: 1122782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj
(Development of bread and durum wheat germplasm for agricultural family farms in Republic of Croatia)

Autori
Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir ; Vrandečić, Karolina ; Brkić-Bubola, Karolina ; Grljušić, Sonja ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Oplanić, Milan ; Plavšin, Ivana ; Ivić, Marko ; Lutrov, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek

Grad
Osijek

Godina
2018

Stranica
52

ISBN
978-953-7843-08-3

Ključne riječi
Krušna pšenica, durum pšenica, germplazma, razvoj, obiteljska gospodarstva
(bread wheat, durum wheat, germplasm, development, family farms)

Sažetak
Uzimajući u obzir činjenicu da u svijetu raste interes za korištenjem visokorodne i visokokvalitetne krušne pšenice i proizvoda od durum pšenica u ljudskoj ishrani, ali i industrijskoj preradi, ovim istraživanjima nastojimo doprinijeti održivoj proizvodnji, naročito na OPG-ovima, odabirom visokoadaptirane i visokokvalitetne germplazme pšenice. Da bi se to ostvarilo, u okviru projekta istražila su se najvažnija svojstva odabranih genotipa krušne i durum pšenice na način da se njihov odabir temeljio na rezultatima multilokacijskih mikropokusa u različitim agroekološkim uvjetima praćenim odgovarajućim makropokusima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem verifikacije konačnog odabira durum sorti. Oplemenjivanje krušne pšenice u Republici Hrvatskoj ima tradiciju dugu gotovo jedno stoljeće i kao takvo predstavlja važnu kariku u razvoju sorti i proizvodnji sjemena ratarskih kultura koji se odlikuju visokom prilagođenošću na agroekološke uvjete uzgoja u našoj zemlji i regiji. S obzirom na to da oplemenjivanje durum pšenice nije na razini oplemenjivanja krušne pšenice, proizvođači u Republici Hrvatskoj uglavnom se oslanjaju na uvođenje sorti iz regije, često neprovjerenih bioloških i agronomskih karakteristika i svojstava kvalitete, što u konačnici doprinosi neodgovarajućem iskorištavanju zemljišnih resursa. Imajući u vidu sve navedeno, svrha je ovoga priručnika da se, na osnovi dvogodišnjih ispitivanja genotipa krušne i durum pšenice, prezentiraju potencijalno najadaptiranije i gospodarski najprihvatljivije sorte i/ili linije za agroekološko područje kontinentalne i mediteranske Hrvatske. K tome, ideja je priručnika da se proizvođačima pšenice (krušne i durum) na jednom mjestu pruže osnovne informacije za uspješnu proizvodnju s obzirom na biologiju pšenice, bolesti, važnost oplemenjivanja, kao i ograničavajuće činitelje uspješne proizvodnje te da im se omogući potraga za novim informacijama. Krajnji je cilj projekta bio stvaranje preduvjeta za podizanje razine prihoda, ekonomske elastičnosti i stabilnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva uvođenjem novih genotipa i/ili programa u ratarsku proizvodnju. Svjesni smo da smo, iako smo ispunili najvažnije ciljeve projekta, postavili i otvorili neka nova pitanja područja za buduća istraživanja i projekte.

Izvorni jezik
Hrvatski

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir; Vrandečić, Karolina; Brkić-Bubola, Karolina; Grljušić, Sonja; Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Oplanić, Milan; Plavšin, Ivana; Ivić, Marko; Lutrov, Kristina
Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2018 (prirucnik)
Novoselović, D., Dvojković, K., Vrandečić, K., Brkić-Bubola, K., Grljušić, S., Horvat, D., Drezner, G., Oplanić, M., Plavšin, I., Ivić, M. & Lutrov, K. (2018) Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Osijek, Poljoprivredni institut Osijek.
@book{book, author = {Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Vrande\v{c}i\'{c}, Karolina and Brki\'{c}-Bubola, Karolina and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Horvat, Daniela and Drezner, Georg and Oplani\'{c}, Milan and Plav\v{s}in, Ivana and Ivi\'{c}, Marko and Lutrov, Kristina}, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {Kru\v{s}na p\v{s}enica, durum p\v{s}enica, germplazma, razvoj, obiteljska gospodarstva}, isbn = {978-953-7843-08-3}, title = {Razvoj germplazme kru\v{s}ne i durum p\v{s}enice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj}, keyword = {Kru\v{s}na p\v{s}enica, durum p\v{s}enica, germplazma, razvoj, obiteljska gospodarstva}, publisher = {Poljoprivredni institut Osijek}, publisherplace = {Osijek} }
@book{book, author = {Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Vrande\v{c}i\'{c}, Karolina and Brki\'{c}-Bubola, Karolina and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Horvat, Daniela and Drezner, Georg and Oplani\'{c}, Milan and Plav\v{s}in, Ivana and Ivi\'{c}, Marko and Lutrov, Kristina}, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {bread wheat, durum wheat, germplasm, development, family farms}, isbn = {978-953-7843-08-3}, title = {Development of bread and durum wheat germplasm for agricultural family farms in Republic of Croatia}, keyword = {bread wheat, durum wheat, germplasm, development, family farms}, publisher = {Poljoprivredni institut Osijek}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font