Pregled bibliografske jedinice broj: 1122372
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama, 2016., diplomski rad, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1122372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak
korisnih mikroorganizama
(Testing the quality of soybeans grown with the
addition of beneficial microorganisms)
Autori
Djurdjević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2016
Stranica
44
Mentor
Lenart, Lidija ; Marček, Tihana
Ključne riječi
soja ; korisni mikroorganizmi ; uzgoj ; kakvoća soje
(soybean ; beneficial microorganisms ; cultivation ; quality soybeans)
Sažetak
Soja je specifična biljka, vrlo kvalitetnog sastava i velikih mogućnosti primjene u prehrani koju se mora dobro poznavati i znati proizvoditi. Kvaliteta soje procjenjuje se na osnovi uzgojnih komponenata uroda i prema kemijskom sastavu zrna. Cilj ovog rada bio je ispitati urod, hektolitarsku masa i vlažnost zrna te sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu kao najvažnije odlike kakvoće zrna dva kultivara soje (Ika i Tena) uzgojene uz dvije varijante gnojidbe, dvije varijante navodnjavanja i četiri vrste tretmana korisnim (efektivnim) mikroorganizmima pri poljoprivrednom pokusu. Najveći urod (5004, 33 kg/ha) i najveću hektolitarsku masu (71, 23 kg) imala je sorta Tena uzgojena s pomoću korisnih mikroorganizama pri tretmanu KM3 u varijanti bez navodnjavanja ali uz gnojidbu dušikom. Najveći sadržaj ulja u varijanti s navodnjavanjem i bez gnojidbe imala je sorta Tena (22, 7%) pri tretmanu korisnim mikroorganizamima KM3. Sorta Ika imala je najveći sadržaj bjelančevina u zrnu uz isti tretman KM3 ali u varijanti uz navodnjavanje i s gnojidbom. Najnižu vlažnost imalo je zrno soje sorte Tena (10, 42 %) uzgojeno uz dodatak korisnih mikroorganizama (KM3) u varijanti s navodnjavanjem i bez gnojidbe. Uzgoj soje uz dodatak korisnih mikroorganizama pokazao se kao učinkovit kod svih ispitanih parametara kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek