Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1122372

Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama


Djurdjević, Ivana
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama, 2016., diplomski rad, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1122372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama
(Testing the quality of soybeans grown with the addition of beneficial microorganisms)

Autori
Djurdjević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.07

Godina
2016

Stranica
44

Mentor
Lenart, Lidija ; Marček, Tihana

Ključne riječi
soja ; korisni mikroorganizmi ; uzgoj ; kakvoća soje
(soybean ; beneficial microorganisms ; cultivation ; quality soybeans)

Sažetak
Soja je specifična biljka, vrlo kvalitetnog sastava i velikih mogućnosti primjene u prehrani koju se mora dobro poznavati i znati proizvoditi. Kvaliteta soje procjenjuje se na osnovi uzgojnih komponenata uroda i prema kemijskom sastavu zrna. Cilj ovog rada bio je ispitati urod, hektolitarsku masa i vlažnost zrna te sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu kao najvažnije odlike kakvoće zrna dva kultivara soje (Ika i Tena) uzgojene uz dvije varijante gnojidbe, dvije varijante navodnjavanja i četiri vrste tretmana korisnim (efektivnim) mikroorganizmima pri poljoprivrednom pokusu. Najveći urod (5004, 33 kg/ha) i najveću hektolitarsku masu (71, 23 kg) imala je sorta Tena uzgojena s pomoću korisnih mikroorganizama pri tretmanu KM3 u varijanti bez navodnjavanja ali uz gnojidbu dušikom. Najveći sadržaj ulja u varijanti s navodnjavanjem i bez gnojidbe imala je sorta Tena (22, 7%) pri tretmanu korisnim mikroorganizamima KM3. Sorta Ika imala je najveći sadržaj bjelančevina u zrnu uz isti tretman KM3 ali u varijanti uz navodnjavanje i s gnojidbom. Najnižu vlažnost imalo je zrno soje sorte Tena (10, 42 %) uzgojeno uz dodatak korisnih mikroorganizama (KM3) u varijanti s navodnjavanjem i bez gnojidbe. Uzgoj soje uz dodatak korisnih mikroorganizama pokazao se kao učinkovit kod svih ispitanih parametara kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Dujmović (mentor)

Avatar Url Tihana Marček (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Djurdjević, Ivana
Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama, 2016., diplomski rad, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Djurdjević, I. (2016) 'Ispitivanje kakvoće zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama', diplomski rad, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Djurdjevi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {44}, keywords = {soja, korisni mikroorganizmi, uzgoj, kakvo\'{c}a soje}, title = {Ispitivanje kakvo\'{c}e zrna soje uzgojene uz dodatak korisnih mikroorganizama}, keyword = {soja, korisni mikroorganizmi, uzgoj, kakvo\'{c}a soje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Djurdjevi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {44}, keywords = {soybean, beneficial microorganisms, cultivation, quality soybeans}, title = {Testing the quality of soybeans grown with the addition of beneficial microorganisms}, keyword = {soybean, beneficial microorganisms, cultivation, quality soybeans}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font