Pregled bibliografske jedinice broj: 1122320
Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice
Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1122320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u
pšenice
(Impact of salinity on morphometric parameters in
wheat)
Autori
Begić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.07
Godina
2020
Stranica
19
Mentor
Marček, Tihana
Ključne riječi
pšenica ; povišen salinitet ; klijavost ; korijen ; izdanak
(wheat ; salinity ; germination ; root ; shoot)
Sažetak
Salinitet je važan abiotički čimbenik koji negativno utječe na rast i razvoj biljaka te nanosi velike štete poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji. Pojam primarni salinitet podrazumijeva prirodnu prisutnost soli (uglavnom natrijeva klorida) u tlu i vodi, dok sekundarni salinitet prvenstveno nastaje kao rezultat djelovanja čovjeka na kroz agronomske i poljodjelske djelatnosti. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti učinak solnoga stresa primjenom različitih koncentracija NaCl (90, 160 i 230 mM), na klijavost sjemena pšenice (Triticum aestivum L.), duljinu izdanka i korijena u polu- kontroliranim uvjetima kroz šest dana. Nakon 2. i 3. dana tretmana postotak klijavosti na najvećoj koncentraciji NaCl značajno se smanjio u odnosu na 0, 90 i 160 mM NaCl. Proporcionalno s povećanjem koncentracije NaCl došlo je do redukcije duljine korijena i izdanka s time da je najveća inhibicija rasta uočena pri 230 mM NaCl.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek