Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1122318

Odgovor klijanaca pšenice na gubitak vode izazvan osmotikom


Teskera, Katica
Odgovor klijanaca pšenice na gubitak vode izazvan osmotikom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1122318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odgovor klijanaca pšenice na gubitak vode izazvan osmotikom
(The response of wheat seedlings to water loss caused by osmoticum)

Autori
Teskera, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.02

Godina
2021

Stranica
17

Mentor
Marček, Tihana

Ključne riječi
pšenica ; suša ; klijanje ; korijen ; izdanak
(wheat ; drought ; germination ; root ; shoot)

Sažetak
Kao rezultat klimatskih promjena suša je postala svjetski problem koji ograničava proizvodnju pšenice. Posebno osjetljive na sušu su mlade sadnice. Kako bi stvorile otpornost i obranile se od oksidativnog stresa uzrokovanog sušom, biljke su razvile niz adaptivnih i obrambenih mehanizama. Apcizinska kiselina ima vrlo važnu ulogu u borbi biljaka protiv stresa. Za cjelovit razvoj i optimalan prinos presudno je znati kako određeni genotip reagira na sušu. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati postotak klijavosti, izdanke i korijenje tijekom šest dana u kontroliranim uvjetima. Za stvaranje osmotskog stresa koristili smo polietilenglikol (PEG-6000). To je polimer koji u vodenoj otopini ne stvara ione i koji ne može lako prodrijeti u biljku, pa se često koristi u pokusima vezanim za sušu. U ovom istraživanju korištene su tri koncentracije PEG-a (15%, 20% i 30%). Sjeme je počelo klijati nakon drugog dana istraživanja. Najviša koncentracija PEG-a (30%) imala je najjači inhibitorni učinak na klijanje u usporedbi s 15% i 20% koncentracija PEG-a tijekom svih šest dana. Duljina korijena pokazala je smanjenje za 20 i 30% koncentracije PEG u usporedbi s kontrolom. Najviša koncentracija PEG-a (30%) imala je najviše štetnog utjecaja na klijavost, izdanak i duljinu korijena. Duljina korijena nije se značajno promijenila između biljaka koje su rasle na 15 i 20% PEG te 20 i 30% PEG što govori kako korijen uspješnije tolerira sušu od izdanka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihana Marček (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Teskera, Katica
Odgovor klijanaca pšenice na gubitak vode izazvan osmotikom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Teskera, K. (2021) 'Odgovor klijanaca pšenice na gubitak vode izazvan osmotikom', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Teskera, Katica}, year = {2021}, pages = {17}, keywords = {p\v{s}enica, su\v{s}a, klijanje, korijen, izdanak}, title = {Odgovor klijanaca p\v{s}enice na gubitak vode izazvan osmotikom}, keyword = {p\v{s}enica, su\v{s}a, klijanje, korijen, izdanak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Teskera, Katica}, year = {2021}, pages = {17}, keywords = {wheat, drought, germination, root, shoot}, title = {The response of wheat seedlings to water loss caused by osmoticum}, keyword = {wheat, drought, germination, root, shoot}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font