Pregled bibliografske jedinice broj: 1122309
Mehanizmi negativne povratne sprege u regulaciji osjećaja gladi i sitosti
Mehanizmi negativne povratne sprege u regulaciji osjećaja gladi i sitosti, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1122309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanizmi negativne povratne sprege u regulaciji
osjećaja gladi i sitosti
(Negative Feedback Mechanisms in Appetite
Regulation)
Autori
Horvatić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
19
Mentor
Marček, Tihana
Ključne riječi
Regulacija apetita ; oreksigeni i anoreksigeni neuropeptidi ; gastrointestinalni hormoni ; pretilost ; dijabetes
(Appetite regulation ; orexigenic and anorexigenic neuropeptides ; gastrointestinal hormones ; obesity : diabetes mellitus)
Sažetak
U regulaciji apetita i održavanju tjelesne homeostaze ključnu ulogu ima mehanizam negativne povratne sprege, koji preko crijevno- moždane osi različitim promjenama i procesima djeluje na žlijezde koje luče određeni hormon u potrebnoj koncentraciji. Mehanizmi gladi i sitosti vrlo su kompleksni te je prisutan veliki broj organa i hormonalnih molekula koje sudjeluju u regulaciji apetita. Ključnu ulogu u regulaciji apetita u mozgu ima hipotalamus u kojemu se nalaze dvije vrste neuropeptida, oreksigeni (apetit- stimulirajući) i anoreksigeni (apetit- inhibirajući) neuropeptidi. Koja će se vrsta neuropeptida lučiti, ovisi o gastrointestinalnim hormonima koji dolaze krvlju iz probavnog sustava kao odgovor na dostupnost ili nedostatak nutrijenata, a taj put ostvaruje se komunikacijom između gastrointestinalnog trakta (GI) i središnjeg živčanog sustava (CNS). Pa tako, u trenutku osjećaja gladi, grelin iz GI trakta krvlju dolazi do hipotalamusa gdje aktivira oreksigene neuropeptide, poput NPY i AgRP, koji onda stimuliraju unos hrane. S druge strane, kada je u organizam unesena hrana, signal sitosti putem anoreksigenih GI hormona kao što su CCK, PYY3-36, PP, leptin, adiponektin, OXM, GLP-1, inzulin, amilin i bombesin, putuje krvlju do hipotalamusa gdje aktivira anoreksigene neuropeptide, POMC i CART, te dolazi do smanjenja unosa hrane. Sama sekrecija GI hormona uvjetovana je i jačinom stimulacije koju makronutrijenti postižu, npr. hormon CCK najviše se izlučuje kada je hrana bogata masnim kiselinama, peptidima i aminokiselinama, dok se sekrecija hormona PYY3- 36 povećava kada je hrana bogata proteinima. Na kraju, dotaknut ćemo se poremećaja u sekreciji probavnih enzima koji dovode do naglog razvoja zdravstvenih problema, kao što su pretilost i dijabetes.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija