Pregled bibliografske jedinice broj: 1122301
Antimikrobna aktivnost gljiva
Antimikrobna aktivnost gljiva, 2019., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1122301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna aktivnost gljiva
(Antimicrobial activity of mushroms)
Autori
Brnobić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
21.06
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Abram, Maja
Ključne riječi
antimikrobna aktivnost, bakterije, ekstrakt gljive
(antimicrobial activity, bacteria, mushroom extract)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio in vitro istražiti antimikrobnu aktivnost samoniklih gljiva Macrolepiota procera, Lactarius piperatus, Hydnum repandum, Clitocybe nebularis i Craterellus cornucopioides prikupljenih na području Primorsko-goranske županije. Metanolni ekstrakti odabranih gljiva testirani su prema dvije gram-negativne (Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853) i dvije gram-pozitivne (Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus faecalis ATCC 292129) bakterije. Antimikrobni učinak određen je korištenjem difuzijskih (disk-difuzija i difuzija u jažicama) i mikrodilucijske metode kojom su određene vrijednosti minimalne inhibitorne i minimalne baktericidne koncentracije. U najvećoj ispitivanoj koncentraciji (200 mg/mL) sve su gljive pokazale inhibitorni učinak prema svim odabranim bakterijama, osim M. procera koja ni u najvećoj koncentraciji nije inhibirala rast bakterije E. faecalis. M. procera je pokazala naslabiju antimikrobnu aktivnost u usporedbi s ostalim ispitivanih gljivama. Ekstrakt gljive C. nebularis ima skromnu antimikrobnu djelotvornost, posebno prema gram-pozitivnim bakterijama. Najbolji antimikrobni učinak uočen je za gljive C. cornucopioides i H. repandum koje su u koncentraciji od 100 mg/mL djelovale bakteriostatski na sve odabrane bakterije. Od gram-pozitivnih bakterija osjetljivijim se pokazao S. aureus, a među gram-negativnim P. aeruginosa. E. faecalis bio je najrezistentniji među ispitivanim bakterijama. Rezultati su pokazali da ekstrakti jestivih gljiva, posebno gljiva C. cornucopioides i H. repandum s iskazanim antimikrobnim učinkom, mogu biti izvor novih bioaktivnih spojeva s potencijalnom primjenom u medicini, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)