Pregled bibliografske jedinice broj: 1122274
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1122274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium
intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene
vrijednosti nadomjeska za kavu
(Processing and storage of chicory (Cichorium
intybus L.) in order to improve the nutritional
value of coffee substitutes)
Autori
Jurilj, iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.04
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
cikorija, dorada, skladištenje, kavovina
(chicory, processing, storage, coffee)
Sažetak
Cikorija (Cichorium intybus L.) je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali korijen s lisnom rozetom, a u drugoj godini daje stabljiku, list, cvijet i plod. Cikorija raste na području gotovo cijele Europe, i to na neobrađenim površinama. Koristi se već stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti. Što se tiče nutritivne vrijednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala, a sam korijen sadrži 40% inulina, 20% fruktoze te gorke tvari i pektine, a koristi se kao zamjena za kavu. Cilj rada je opisati tehnologiju dorade i skladištenja cikorije s ciljem poboljšanja hranjivih vrijednosti kao zamjenu za kavu ovisno o načinu dorade korijena koja uključuje sušenje i prženje. Sušenjem se smanjuje količine vlage, a prženjem se postiže razvoj specifične boje, arome i okusa cikorije zbog kojeg se ona može koristiti kao zamjena za kavu. Prilikom skladištenja neophodna je zaštita od vlage. Prema tome, potrebno je pravilno odabrati način dorade kao i način pravilnog skladištenja radi očuvanja hranjivih vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)