Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1122274

Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu


Jurilj, iva
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1122274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu
(Processing and storage of chicory (Cichorium intybus L.) in order to improve the nutritional value of coffee substitutes)

Autori
Jurilj, iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.04

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
cikorija, dorada, skladištenje, kavovina
(chicory, processing, storage, coffee)

Sažetak
Cikorija (Cichorium intybus L.) je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali korijen s lisnom rozetom, a u drugoj godini daje stabljiku, list, cvijet i plod. Cikorija raste na području gotovo cijele Europe, i to na neobrađenim površinama. Koristi se već stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti. Što se tiče nutritivne vrijednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala, a sam korijen sadrži 40% inulina, 20% fruktoze te gorke tvari i pektine, a koristi se kao zamjena za kavu. Cilj rada je opisati tehnologiju dorade i skladištenja cikorije s ciljem poboljšanja hranjivih vrijednosti kao zamjenu za kavu ovisno o načinu dorade korijena koja uključuje sušenje i prženje. Sušenjem se smanjuje količine vlage, a prženjem se postiže razvoj specifične boje, arome i okusa cikorije zbog kojeg se ona može koristiti kao zamjena za kavu. Prilikom skladištenja neophodna je zaštita od vlage. Prema tome, potrebno je pravilno odabrati način dorade kao i način pravilnog skladištenja radi očuvanja hranjivih vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurilj, iva
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jurilj, i. (2021) 'Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurilj, iva}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {cikorija, dorada, skladi\v{s}tenje, kavovina}, title = {Dorada i skladi\v{s}tenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu pobolj\v{s}anja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu}, keyword = {cikorija, dorada, skladi\v{s}tenje, kavovina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurilj, iva}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {chicory, processing, storage, coffee}, title = {Processing and storage of chicory (Cichorium intybus L.) in order to improve the nutritional value of coffee substitutes}, keyword = {chicory, processing, storage, coffee}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font