Pregled bibliografske jedinice broj: 1121380
Začini u pekarskim proizvodima
Začini u pekarskim proizvodima, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1121380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Začini u pekarskim proizvodima
(Spices in bakery products)
Autori
Mareljić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
začini ; pekarski proizvodi ; začinsko bilje ; miris ; okus
(spices ; bakery products ; herbs ; smell ; taste)
Sažetak
Temeljni dio čovjekova ţivota je prehrana, a začini predstavljaju vaţan dio prehrane. U ljudskoj prehrani značajno su zastupljeni kruh i pekarski proizvodi, a u proizvodnji takvih proizvoda mogućnosti uporabe različitih začina je vrlo velika. Upotreba začina i začinskog bilja u pripremanju hrane seţe od samih početaka čovjekova postojanja. Nekada su se začini i začinsko bilje upotrebljavali kako bi se prikrio miris hrane koja nije svjeţa, te kako bi se poboljšao okus neukusne hrane. Danas je, takoĎer njihova primjena u pripremi hrane uvelike prisutna, jer osim što svojom raznolikošću mirisa, okusa i boja oplemenjuju svako jelo, začini se koriste za pojačavanje okusa hrane i gastronomskog doţivljaja i uţivanja u hrani pa tako i u kruhu te pekarskim proizvodima. TakoĎer, sluţe kao sredstva za konzerviranje, imaju fiziološko značenje za organizam, jer već u malim koncentracijama aktiviraju osjetila mirisa i okusa, a novija istraţivanja pokazala su da neki sastojci začina djeluju ljekovito te imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)