Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1121380

Začini u pekarskim proizvodima


Mareljić, Martina
Začini u pekarskim proizvodima, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1121380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Začini u pekarskim proizvodima
(Spices in bakery products)

Autori
Mareljić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
začini ; pekarski proizvodi ; začinsko bilje ; miris ; okus
(spices ; bakery products ; herbs ; smell ; taste)

Sažetak
Temeljni dio čovjekova ţivota je prehrana, a začini predstavljaju vaţan dio prehrane. U ljudskoj prehrani značajno su zastupljeni kruh i pekarski proizvodi, a u proizvodnji takvih proizvoda mogućnosti uporabe različitih začina je vrlo velika. Upotreba začina i začinskog bilja u pripremanju hrane seţe od samih početaka čovjekova postojanja. Nekada su se začini i začinsko bilje upotrebljavali kako bi se prikrio miris hrane koja nije svjeţa, te kako bi se poboljšao okus neukusne hrane. Danas je, takoĎer njihova primjena u pripremi hrane uvelike prisutna, jer osim što svojom raznolikošću mirisa, okusa i boja oplemenjuju svako jelo, začini se koriste za pojačavanje okusa hrane i gastronomskog doţivljaja i uţivanja u hrani pa tako i u kruhu te pekarskim proizvodima. TakoĎer, sluţe kao sredstva za konzerviranje, imaju fiziološko značenje za organizam, jer već u malim koncentracijama aktiviraju osjetila mirisa i okusa, a novija istraţivanja pokazala su da neki sastojci začina djeluju ljekovito te imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mareljić, Martina
Začini u pekarskim proizvodima, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mareljić, M. (2018) 'Začini u pekarskim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marelji\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {za\v{c}ini, pekarski proizvodi, za\v{c}insko bilje, miris, okus}, title = {Za\v{c}ini u pekarskim proizvodima}, keyword = {za\v{c}ini, pekarski proizvodi, za\v{c}insko bilje, miris, okus}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marelji\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {spices, bakery products, herbs, smell, taste}, title = {Spices in bakery products}, keyword = {spices, bakery products, herbs, smell, taste}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font