Pregled bibliografske jedinice broj: 1120773
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u vrijeme pandemije: slom ili prilika za otpornost
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u vrijeme pandemije: slom ili prilika za otpornost, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1120773 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u vrijeme pandemije: slom ili prilika za otpornost
(Small family farms during pandemic: breakdown or chance for resilience)
Autori
Menardi, Marta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
59
Mentor
Bokan, Nataša
Ključne riječi
poljoprivredno-prehrambeni sektor ; obiteljska poljoprivredna gospodarstva ; pandemija COVID-19 ; otpornost
(agri-food sector ; family farms ; pandemic COVID-19 ; resilience)
Sažetak
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavljaju temelj razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora. Pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 pokazala je važnost OPG-ova u opskrbi hranom lokalnog stanovništva, a sami poljoprivrednici susreli su se s velikim brojem nepredvidivih izazova i prepreka kako bi tu hranu dostavili potrošačima. Upravo je cilj ovog istraživačkog rada utvrditi jesu li uslijed pandemije OPG-ovci usvojili nove vještine i znanja, kako bi pronašli nove kanale distribucije i plasmana proizvoda na tržište, te na koji način obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostvaruju otpornost na tržišne nesrazmjere. Rezultati su pokazali kako je veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika pokazao visoku razinu otpornosti na tržišnu destabilizaciju, pritom razvijajući sposobnost na ublažavanje krize, sposobnost prilagodbe na krizu, te sposobnost mijenjanja uslijed djelovanja posljedica krize na poslovanje gospodarstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Sociologija