Pregled bibliografske jedinice broj: 112019
Kakvoća polovica svinja različitih genotipova na obiteljskim gospodarstvima
Kakvoća polovica svinja različitih genotipova na obiteljskim gospodarstvima // Poljoprivreda, 7 (2001), 1; 42-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 112019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća polovica svinja različitih genotipova na
obiteljskim gospodarstvima
(Carcass quality of pigs of different genotypes on
family farms)
Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Kušec, Goran
Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 7
(2001), 1;
42-46
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
genotip svinje ; kakvoća svinjskih polovica ; obiteljsko gospodarstvo
(genotype of pig ; pig carcass quality ; family farm)
Sažetak
U cilju iznalaženja optimalnih modela proizvodnje svinjskog mesa u obiteljskim gospodarstvima istočne Hrvatske provodila su se istraživanja u više obiteljskih gospodarstava iz tri županije. Uz evidentiranje postojećeg stanja pristupilo se istraživanju mogućnosti poboljšavanja tovnih i klaoničkih svojstava svinja. Taj cilj se nastoji postići nabavkom odgovarajućih rasplodnjaka i nazimica čiji će križanci (dvo- i tropasminski) dati tovljenike zadovoljavajuće mesnatosti. U ovom radu su zato, pored ostalog, na određenim gospodarstvima praćene svinje u tovu kao konačni proizvod u svinjogojstvu. Kakvoća polovica iz šest obiteljskih gospodarstava utvrđena je na liniji klanja na ukupno 1592 tovljenika. Najveće udjele mišićnog tkiva u polovicama, utvrđene postupkom "dvije točke" (Pravilnik, 1999) imale su svinje Hypor hibrida (55, 49%, n = 51) i tropasminskih križanaca (ŠLxVJ) x P (55, 28%, n = 692). Znatno slabiji rezultati utvrđeni su kod križanaca NjLxŠL i ŠLxNjL (50, 37%, n = 204) ; NjL x P (50, 34%, n = 195) te NjL i NjL x P (49, 00%, n = 96) i ŠL x NjL i NJL x ŠL (47, 51%, n = 354). Slabiji rezultati u ova četiri gospodarstva mogu se objasniti evidentno neodgovarajućom hranidbom tovljenika koji bi također po genotipu morali dati veći udjel mišićnog tkiva u polovicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079020
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Antun Petričević
(autor)
Draženka Gutzmirtl
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- Nacionalna i sveučilišna hrvatska biblioteka