Pregled bibliografske jedinice broj: 1119850
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine // Medicina Fluminensis, 57 (2021), 3; 290-298 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1119850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka
aronije i mješavine crnog vina triju sorti
grožđa s područja Bujštine
(Antioxidative synergism of the squeezed aronia
juice and black wine mixtures of three grape
varieties from the Bujština area)
Autori
Mijatović, Ela ; Broznić, Dalibor
Izvornik
Medicina Fluminensis (1847-6864) 57
(2021), 3;
290-298
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
antioksidansi, aronija, DPPH radikal, kinetika, TEAC test, vino
(antioxidants, chokeberry, DPPH radical, kinetics, TEAC assay, wine)
Sažetak
Cilj: Utvrditi mogući sinergizam antioksidanasa iz prirodnih uzoraka soka aronije i crnog vina te ispitati kinetiku reakcija između DPPH radikala i antioksidanasa prisutnih u uzorcima. Materijali i metode: Antioksidativna aktivnost u pet metanolnih uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1 (50% soka aronije i 50% crnog vina), MIX 2 (75% soka aronije i 25% crnog vina), MIX 3 (25% soka aronije i 75% crnog vina).) određena je pomoću DPPH• i TEAC testova i analizirana spektrofotometrijski, dok se kinetika kemijskih reakcija pratila s tri monofazna i jednim bifaznim matematičkim modelom. Rezultati: Prema kvantifikaciji TEAC testa, najjači antioksidacijski kapacitet smjesa, a ujedno i najbolji sinergizam antioksidanasa, pokazuje MIX 1 (78 mmol/kg), zatim MIX 3 i MIX 2 (68 i 62 mmol/kg). Gubitak signala DPPH radikala najjači je u uzorku ARONIJA (80%), dok je najslabiji u uzorku VINO (21%). Kombinacijom napitaka, kemijske reakcije s radikalom odvijaju se dvjema vrstama antioksidanasa čiji se mehanizam djelovanja odvija kroz dvije faze i brzine kemijske reakcije. Zaključak: Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima (50:50) kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dvaju vrsta antioksidanasa a time i ostvario jači zdravstveni učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dalibor Broznić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus