Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119850

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine


Mijatović, Ela; Broznić, Dalibor
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine // Medicina Fluminensis, 57 (2021), 3; 290-298 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1119850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine
(Antioxidative synergism of the squeezed aronia juice and black wine mixtures of three grape varieties from the Bujština area)

Autori
Mijatović, Ela ; Broznić, Dalibor

Izvornik
Medicina Fluminensis (1847-6864) 57 (2021), 3; 290-298

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
antioksidansi, aronija, DPPH radikal, kinetika, TEAC test, vino
(antioxidants, chokeberry, DPPH radical, kinetics, TEAC assay, wine)

Sažetak
Cilj: Utvrditi mogući sinergizam antioksidanasa iz prirodnih uzoraka soka aronije i crnog vina te ispitati kinetiku reakcija između DPPH radikala i antioksidanasa prisutnih u uzorcima. Materijali i metode: Antioksidativna aktivnost u pet metanolnih uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1 (50% soka aronije i 50% crnog vina), MIX 2 (75% soka aronije i 25% crnog vina), MIX 3 (25% soka aronije i 75% crnog vina).) određena je pomoću DPPH• i TEAC testova i analizirana spektrofotometrijski, dok se kinetika kemijskih reakcija pratila s tri monofazna i jednim bifaznim matematičkim modelom. Rezultati: Prema kvantifikaciji TEAC testa, najjači antioksidacijski kapacitet smjesa, a ujedno i najbolji sinergizam antioksidanasa, pokazuje MIX 1 (78 mmol/kg), zatim MIX 3 i MIX 2 (68 i 62 mmol/kg). Gubitak signala DPPH radikala najjači je u uzorku ARONIJA (80%), dok je najslabiji u uzorku VINO (21%). Kombinacijom napitaka, kemijske reakcije s radikalom odvijaju se dvjema vrstama antioksidanasa čiji se mehanizam djelovanja odvija kroz dvije faze i brzine kemijske reakcije. Zaključak: Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima (50:50) kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dvaju vrsta antioksidanasa a time i ostvario jači zdravstveni učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dalibor Broznić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mijatović, Ela; Broznić, Dalibor
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine // Medicina Fluminensis, 57 (2021), 3; 290-298 (domaća recenzija, članak, stručni)
Mijatović, E. & Broznić, D. (2021) Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine. Medicina Fluminensis, 57 (3), 290-298.
@article{article, author = {Mijatovi\'{c}, Ela and Brozni\'{c}, Dalibor}, year = {2021}, pages = {290-298}, keywords = {antioksidansi, aronija, DPPH radikal, kinetika, TEAC test, vino}, journal = {Medicina Fluminensis}, volume = {57}, number = {3}, issn = {1847-6864}, title = {Antioksidativni sinergizam cije\djenog soka aronije i mje\v{s}avine crnog vina triju sorti gro\v{z}\dja s podru\v{c}ja Buj\v{s}tine}, keyword = {antioksidansi, aronija, DPPH radikal, kinetika, TEAC test, vino} }
@article{article, author = {Mijatovi\'{c}, Ela and Brozni\'{c}, Dalibor}, year = {2021}, pages = {290-298}, keywords = {antioxidants, chokeberry, DPPH radical, kinetics, TEAC assay, wine}, journal = {Medicina Fluminensis}, volume = {57}, number = {3}, issn = {1847-6864}, title = {Antioxidative synergism of the squeezed aronia juice and black wine mixtures of three grape varieties from the Buj\v{s}tina area}, keyword = {antioxidants, chokeberry, DPPH radical, kinetics, TEAC assay, wine} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font