Pregled bibliografske jedinice broj: 1119812
Poremećaji osjeta okusa
Poremećaji osjeta okusa, 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet dentalne medicine, Rijeka
CROSBI ID: 1119812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poremećaji osjeta okusa
(Taste disorders)
Autori
Brezak, Frano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet dentalne medicine
Mjesto
Rijeka
Datum
23.07
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Muhvić Urek, Miranda
Ključne riječi
Ageuzija ; Disgeuzija ; Hipergeuzija ; Hipogeuzija ; Okus ; Poremećaji okusa.
(Ageusia ; Dysgeusia ; Hypergeusia ; Hypogeusia ; Taste ; Taste disorders.)
Sažetak
Okus pripada jednom o 5 glavnih osjetila kod čovjeka. Nastaje kao posljedica interakcije različitih kemijskih tvari s okusnim stanicama. Čovjek može osjetiti 5 glavnih okusa poput slatkog, kiselog, gorkog, slanog i umami. Svaki od ovih okusa ima specifičnu ulogu kod čovjeka, poput detekcije visokokalorijske hrane ili potencijalno toksičnih tvari. Prije nego što se okus može percipirati sve kemijske tvari moraju biti u tekućoj formi. Bitnu ulogu u percepciji okusa ima slina. Slina otapa različite tvari i omogućava njihov transport do okusnih stanica. U okusnim stanicama dolazi do pretvorbe kemijske energije u elektrokemijsku. Elektrokemijska energija koja nastaje u okusnim stanicama prenosi se putem kranijalnih živaca prema središnjem živčanom sustavu u određeni centar u kojemu nastaje osjet okusa. Poremećaji okusa mogu se podijeliti na ageuziju, hipogeuziju, hipergeuziju i disgeuziju. Široki spektar uzročnika može dovesti do poremećaja okusa. Uzročnici mogu biti sve od lokalnih, koji zahvaćaju samo usnu šupljinu, pa sve do generalnih kao što su sistemske bolesti. Pri dijagnostici poremećaja osjeta okusa nužno je da terapeut od pacijenta uzme detaljnu medicnsku, dentalnu i socijalnu anamnezu i napravi detaljan klinički pregled usne šupljine, glave i vrata. Klinički dijagnostički testovi za poremećaj okusa dijele se na jednostvne i specifične. Oni služe kako bi diferencirali poremećaje okusa koji nastaju od oralnih ili neoralnih uzročnika. Liječenje poremećaja okusa ovisi o etiologiji. Za neke poremećaje potrebna je ciljanja terapija, za neke ne treba terapija dok neki poremećaji okusa nestaju spontano. U slučaju da ne postoji specifično liječenje, pacijenta je potrebno naučiti kako da se nosi s bolešću te ga uputiti u specijalističku ustanovu koja se bavi ovakvom problematikom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Dentalna medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
--UNIRI-biomed-18-65 - Orofacijalni poremećaji u bolesnika s autoimunim i kroničnim upalnim bolestima (Muhvić-Urek, Miranda; Muhvić-Urek, Miranda) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet dentalne medicine, Rijeka
Profili:
Miranda Muhvić-Urek
(mentor)