Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119812

Poremećaji osjeta okusa


Brezak, Frano
Poremećaji osjeta okusa, 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet dentalne medicine, Rijeka


CROSBI ID: 1119812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poremećaji osjeta okusa
(Taste disorders)

Autori
Brezak, Frano

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet dentalne medicine

Mjesto
Rijeka

Datum
23.07

Godina
2020

Stranica
31

Mentor
Muhvić Urek, Miranda

Ključne riječi
Ageuzija ; Disgeuzija ; Hipergeuzija ; Hipogeuzija ; Okus ; Poremećaji okusa.
(Ageusia ; Dysgeusia ; Hypergeusia ; Hypogeusia ; Taste ; Taste disorders.)

Sažetak
Okus pripada jednom o 5 glavnih osjetila kod čovjeka. Nastaje kao posljedica interakcije različitih kemijskih tvari s okusnim stanicama. Čovjek može osjetiti 5 glavnih okusa poput slatkog, kiselog, gorkog, slanog i umami. Svaki od ovih okusa ima specifičnu ulogu kod čovjeka, poput detekcije visokokalorijske hrane ili potencijalno toksičnih tvari. Prije nego što se okus može percipirati sve kemijske tvari moraju biti u tekućoj formi. Bitnu ulogu u percepciji okusa ima slina. Slina otapa različite tvari i omogućava njihov transport do okusnih stanica. U okusnim stanicama dolazi do pretvorbe kemijske energije u elektrokemijsku. Elektrokemijska energija koja nastaje u okusnim stanicama prenosi se putem kranijalnih živaca prema središnjem živčanom sustavu u određeni centar u kojemu nastaje osjet okusa. Poremećaji okusa mogu se podijeliti na ageuziju, hipogeuziju, hipergeuziju i disgeuziju. Široki spektar uzročnika može dovesti do poremećaja okusa. Uzročnici mogu biti sve od lokalnih, koji zahvaćaju samo usnu šupljinu, pa sve do generalnih kao što su sistemske bolesti. Pri dijagnostici poremećaja osjeta okusa nužno je da terapeut od pacijenta uzme detaljnu medicnsku, dentalnu i socijalnu anamnezu i napravi detaljan klinički pregled usne šupljine, glave i vrata. Klinički dijagnostički testovi za poremećaj okusa dijele se na jednostvne i specifične. Oni služe kako bi diferencirali poremećaje okusa koji nastaju od oralnih ili neoralnih uzročnika. Liječenje poremećaja okusa ovisi o etiologiji. Za neke poremećaje potrebna je ciljanja terapija, za neke ne treba terapija dok neki poremećaji okusa nestaju spontano. U slučaju da ne postoji specifično liječenje, pacijenta je potrebno naučiti kako da se nosi s bolešću te ga uputiti u specijalističku ustanovu koja se bavi ovakvom problematikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Dentalna medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
--UNIRI-biomed-18-65 - Orofacijalni poremećaji u bolesnika s autoimunim i kroničnim upalnim bolestima (Muhvić-Urek, Miranda; Muhvić-Urek, Miranda) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet dentalne medicine, Rijeka

Profili:

Avatar Url Miranda Muhvić-Urek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brezak, Frano
Poremećaji osjeta okusa, 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet dentalne medicine, Rijeka
Brezak, F. (2020) 'Poremećaji osjeta okusa', diplomski rad, diplomski, Fakultet dentalne medicine, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezak, Frano}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {Ageuzija, Disgeuzija, Hipergeuzija, Hipogeuzija, Okus, Poreme\'{c}aji okusa.}, title = {Poreme\'{c}aji osjeta okusa}, keyword = {Ageuzija, Disgeuzija, Hipergeuzija, Hipogeuzija, Okus, Poreme\'{c}aji okusa.}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezak, Frano}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {Ageusia, Dysgeusia, Hypergeusia, Hypogeusia, Taste, Taste disorders.}, title = {Taste disorders}, keyword = {Ageusia, Dysgeusia, Hypergeusia, Hypogeusia, Taste, Taste disorders.}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font