Pregled bibliografske jedinice broj: 1119178
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu // Agronomski glasnik, 82 (2020), 1-2; 3-16 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1119178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na
hektolitarsku masu
(Influence of different wheat grain shapes on test
weight)
Autori
Jukić, Željko ; Krička, Tajana ; Pospišil, Ana ; Radiček, Tihomir ; Jukić, Karmen
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 82
(2020), 1-2;
3-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
debljina zrna, frakcije zrna, hektolitarska masa, pšenica
(grain thickness, grain fractions, test weight, wheat)
Sažetak
Hektolitarska masa je parametar kakvoće pšenice na čiju vrijednost utječe više čimbenika. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u nekim fizikalnim svojstvima pšenice kada se zrna razlikuju prema debljini, a istraživanje je provedeno u tvrtki Belje d.d. Mlinarstvo Križevci u 2012. godini. Za potrebe istraživanja, uzorci zrna ručno su uzeti tijekom transportiranja zrna iz skladišnog prostora u mlinsku čistionicu i neposredno prije početka mljevenja zrna (prije 1. krupljenja). Prosijavanjem zrna na sitima, dobivene su četiri frakcije zrna prema debljini (F1 > od 3, 0 mm ; F2 > od 2, 5 mm ; F3 > od 2, 25 mm i F4 > od 2, 0mm). Najviše zrna u postotku utvrđeno je u F2 (debljina zrna > 2, 5 mm) kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice (60, 82%) tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja (62, 93%). Hektolitarska i masa 1000 zrna smanjuju se sa smanjenjem debljine zrna tj., od F1 prema F4. Statistička analiza varijance pokazala je značajne razlike u hektolitarskoj i masi 1000 zrna između frakcija zrna. Iako je prosječna masa 1000 zrna bila veća u F1, u odnosu na F2, razlike u hektolitarskoj masi između F1 i F2 bile su neznatne, kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja. Iako u ovom istraživanju nije određen prinos brašna u frakcijama zrna, na osnovi dosadašnjih znanstvenih spoznaja mogu se očekivati bolji rezultati u preradi u frakcijama 1 i 2 u odnosu na frakcije 3 i 4.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb