Pregled bibliografske jedinice broj: 1119164
UTVRĐIVANJE OPTIMALNOG ROKA BERBE PLODOVA JABUKA SORTI ALKMENE, PRIMA, ELSTAR, HI EARLY I GOLDEN BU VOĆNJACIMA DONJA ZELINA I MRZOVIĆ
UTVRĐIVANJE OPTIMALNOG ROKA BERBE PLODOVA JABUKA SORTI ALKMENE, PRIMA, ELSTAR, HI EARLY I GOLDEN BU VOĆNJACIMA DONJA ZELINA I MRZOVIĆ, 1994., diplomski rad, Zagreb
CROSBI ID: 1119164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTVRĐIVANJE OPTIMALNOG ROKA BERBE PLODOVA
JABUKA SORTI ALKMENE, PRIMA, ELSTAR, HI EARLY I
GOLDEN BU VOĆNJACIMA DONJA ZELINA I MRZOVIĆ
(DETERMINATION OF THE OPTIMAL HARVEST TIME OF
APPLE CULTIVARS ALKMENE, PRIMA, ELSTAR, HI
EARLY AND GOLDEN B IN ORCHARDS DONJA ZELINA AND
MRZOVIĆ)
Autori
Duralija, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Mjesto
Zagreb
Datum
02.05
Godina
1994
Stranica
39
Mentor
Miljković, Ivo
Ključne riječi
jabuka, plod, rok berbe, voćarstvo, Hrvatska
(apple, fruit, harvest time, pomology, Croatia)
Sažetak
U ovom radu vršeno je utvrdivanje optimalnog roka berbe za sorte Alkmene, Prima, Elstar, Hi Early i Golden B na lokacijama Donja Zelina i Mrzović. Zbog ispitivanja introduciranih sorata napravljen je posebno osvrt na: značaj utvrđivanja optimalnog roka berbe plodova jabuke, činitelje koji utječu na dozrijevanje plodova jabuke, metode koje se koriste za utvrdivanje optimalnog roka berbe i na kratki opis istraživanih sorata. Od metoda za utvrđivanje optimalnog roka berbe korišteni su: broj dana poslije pune cvatnje, broj dana poslije T-faze, suma srednjih dnevnih temperatura poslije pune cvatnje (°C), tvrdoća mesa ploda (kg/cm2), topiva suha tvar (%), sadržaj škroba (% sa JJK), indeks F/RS (po Streif-u) i boja epiderme ploda (katalogom po Krümmel-u). Na temelju provedenih istraživanja došlo se do slijedećih zaključaka: 1. Da bismo što točnije odredili optimalni rok berbe plodova jabuke, neophodno je na osnovu kombinacije dugoročnih metoda utvrditi vrijeme uzimanja uzoraka koje ćemo ispitati kratkoročnim metodama za utvrđivanje optimalnog roka berbe. Na temelju vrijednosti u nekim svojstvima ploda, i intenzitetu promjena tih ispitivanih svojstava ustanovi se rok berbe sa većom sigurnošću. 2. Samo kombinacija metoda za utvrđivanje roka berbe koja će u obzir uzeti sve činitelje koji utječu na dozrijevanje plodova može osigurati dobivanje pouzdanih rezultata. 3. Zbog oskudnih podataka istraživanim sortama Hrvatskoj, potrebno je provoditi daljnja istraživanja u svezi s dozrijevanjem plodova, utvrđivanjem optimalnog roka berbe i ocjenjivanjem kvalitete za vrijeme i nakon uskladištenja, a sve s ciljem dobivanja preciznijih vrijednosti zrelosti u optimalnom roku berbe plodova jabuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb