Pregled bibliografske jedinice broj: 1119151
Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora
Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Osijek
CROSBI ID: 1119151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu
gljive Ceriporiopsis subvermispora
(Biotransformation of Barley Husk by Ceriporiopsis
subvermispora)
Autori
Potočar, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
51
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
Ceriporiopsis subvermispora, pljevica ječma, fermentacija na čvrstim nosačima, lakaza, fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost
(Ceriporiopsis subvermispora, barley husk, solid-state fermentation, laccase, phenolic acids, antioxidant activity)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je istražiti mogućnosti primjene biološke obrade pljevice ječma u svrhu povećanja estraktibilnosti bioaktivnih fenolnih kiselina i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta pljevice ječma. Biološka obrada provedena je pomoću gljive bijelog truljenja Ceriporiopsis subvermispora, koja je poznata po proizvodnji enzima lakaza. Lakaza katalizira oksidaciju supstrata prijenosom elektrona i istovremenom redukcijom kisika do vode. Ovi enzimi pripadaju skupini metaloenzima i u svom katalitičkom centru sadrže više atoma bakra te djeluju na veliki broj različitih supstrata. Biotransformacija pljevice ječma s gljivom Ceriporiopsis subvermispora provedena je tijekom 10 dana tijekom kojih su praćene promjene mase, udjela vlage i granulometrijski sastav pljevice. Ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom bioaktivnih fenolnih spojeva iz neobrađene i obrađene pljevice ječma provedena je s ekološki prihvatljivim otapalom (50 % otopine etanola). Dobiveni ekstrakti analizirani su gradijentom UHPLC metodom za kvantificiranje 10 fenolnih kiselina. Antioksidativna aktivnost određena je DPPH metodom. Aktivnost enzima lakaze izmjerena je spektrofotometrijski, svaki dan, u dobivenim vodenim ekstraktima, koristeći 2, 2-azino-bis(3- etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) (ABTS) kao supstrat. Od svih testiranih fenolnih kiselina u neobrađenom ekstraktu pljevice ječma, siringinska kiselina (77.00 μg/gs.t.) najviše je zastupljena, a elaginska kiselina najmanje (1, 20 μg/gs.t.). Biološka obrada s gljivom Ceriporiopsis subvermispora povećala je ekstraktibilnost o-kumarne kiseline za 6, 87 puta. Nakon 10 dana obrade, Ceriporiopsis subvermispora nije proizvela lakazu u ispitivanim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Profili:
Mirela Planinić
(mentor)