Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119151

Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora


Potočar, Anita
Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Osijek


CROSBI ID: 1119151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora
(Biotransformation of Barley Husk by Ceriporiopsis subvermispora)

Autori
Potočar, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
51

Mentor
Planinić, Mirela

Ključne riječi
Ceriporiopsis subvermispora, pljevica ječma, fermentacija na čvrstim nosačima, lakaza, fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost
(Ceriporiopsis subvermispora, barley husk, solid-state fermentation, laccase, phenolic acids, antioxidant activity)

Sažetak
Cilj završnog rada bio je istražiti mogućnosti primjene biološke obrade pljevice ječma u svrhu povećanja estraktibilnosti bioaktivnih fenolnih kiselina i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta pljevice ječma. Biološka obrada provedena je pomoću gljive bijelog truljenja Ceriporiopsis subvermispora, koja je poznata po proizvodnji enzima lakaza. Lakaza katalizira oksidaciju supstrata prijenosom elektrona i istovremenom redukcijom kisika do vode. Ovi enzimi pripadaju skupini metaloenzima i u svom katalitičkom centru sadrže više atoma bakra te djeluju na veliki broj različitih supstrata. Biotransformacija pljevice ječma s gljivom Ceriporiopsis subvermispora provedena je tijekom 10 dana tijekom kojih su praćene promjene mase, udjela vlage i granulometrijski sastav pljevice. Ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom bioaktivnih fenolnih spojeva iz neobrađene i obrađene pljevice ječma provedena je s ekološki prihvatljivim otapalom (50 % otopine etanola). Dobiveni ekstrakti analizirani su gradijentom UHPLC metodom za kvantificiranje 10 fenolnih kiselina. Antioksidativna aktivnost određena je DPPH metodom. Aktivnost enzima lakaze izmjerena je spektrofotometrijski, svaki dan, u dobivenim vodenim ekstraktima, koristeći 2, 2-azino-bis(3- etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) (ABTS) kao supstrat. Od svih testiranih fenolnih kiselina u neobrađenom ekstraktu pljevice ječma, siringinska kiselina (77.00 μg/gs.t.) najviše je zastupljena, a elaginska kiselina najmanje (1, 20 μg/gs.t.). Biološka obrada s gljivom Ceriporiopsis subvermispora povećala je ekstraktibilnost o-kumarne kiseline za 6, 87 puta. Nakon 10 dana obrade, Ceriporiopsis subvermispora nije proizvela lakazu u ispitivanim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Potočar, Anita
Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Osijek
Potočar, A. (2020) 'Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora', diplomski rad, preddiplomski, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poto\v{c}ar, Anita}, year = {2020}, pages = {51}, keywords = {Ceriporiopsis subvermispora, pljevica je\v{c}ma, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, lakaza, fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost}, title = {Biotransformacija pljevice je\v{c}ma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora}, keyword = {Ceriporiopsis subvermispora, pljevica je\v{c}ma, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, lakaza, fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poto\v{c}ar, Anita}, year = {2020}, pages = {51}, keywords = {Ceriporiopsis subvermispora, barley husk, solid-state fermentation, laccase, phenolic acids, antioxidant activity}, title = {Biotransformation of Barley Husk by Ceriporiopsis subvermispora}, keyword = {Ceriporiopsis subvermispora, barley husk, solid-state fermentation, laccase, phenolic acids, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font