Pregled bibliografske jedinice broj: 1119144
Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena
Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1119144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti korištenja otpada prehrambene
industrije u biogenoj sintezi nanoselena
(Possibilities of food industry waste utilization
in biogenic synthesis of nanoselenium)
Autori
Dragaš, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.06
Godina
2020
Stranica
45
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
otpad prehrambene industrije ; komina masline ; komina rajčice ; komina mandarine ; zelena sinteza nanoselena
(food industry waste ; olive pomace ; tomato pomace ; tangerine pomace ; green synthesis of nanoselenium)
Sažetak
Otpad prehrambene industrije postaje sve veći ekološki problem zbog brojnih negativnih utjecaja na sigurnost hrane, prirodne resurse, okoliš i zdravlje ljudi. Stoga rastu napori valorizacije prehrambenog otpada kao važnog izvora bioaktivnih spojeva s poželjnim biološkim učincima. Selen je element u tragovima koji je neophodan u malim količinama dok u većim količinama može biti toksičan, a bitan je za funkcioniranje više od 30 poznatih selenoproteina. Danas se intenzivno istražuju mogućnosti sinteze i primjena nanočestica selena prvenstveno zbog manje toksičnosti. Biosinteza nanomaterijala pomoću biljnih ekstrakata ima prednosti u odnosu na druge biološke metode jer je jeftina i ne zahtijeva nikakve posebne uvjete. U ovom diplomskom radu istražena je mogućnost korištenja ekstrakata komine masline, rajčice i mandarine u biogenoj sintezi nanoselena u usporedbi sa nanoselenom sintetiziranim standardnom kemijskom metodom. Raspodjela veličine čestica i zeta potencijal nanoselena određeni su mjerenjem dinamičkog raspršenja svjetlosti, a za određivanje antioksidacijskog potencijala korištene su jednostavne in vitro metode za mjerenje reduktivne sposobnosti i sposobnosti hvatanja radikala. Od svih istraženih ekstrakata jedino je ekstrakt komine masline pogodan za biogenu sintezu nanoSe jer, u usporedbi sa kemijski sintetiziranim nanočesticama, rezultira nastajanjem čestica slične veličine i stabilnosti, ali značajno veće antioksidativne učinkovitosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)