Pregled bibliografske jedinice broj: 1119081
Određivanje maksimalne viskoznosti Brabenderovim amilografom mješavina pšeničnog brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Favorit i Bosut
Određivanje maksimalne viskoznosti Brabenderovim amilografom mješavina pšeničnog brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Favorit i Bosut, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje maksimalne viskoznosti
Brabenderovim amilografom mješavina pšeničnog
brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Favorit
i Bosut
(Maximum Viscosity Determination of Mixtures of
Wheat Flour with Barley Flour Made from Favorit
and Bosut Barley Varieties Using a Brabender
Amylograph)
Autori
Prodanović, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.06
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
ječmeno brašno ; pšenično brašno , maksimalna viskoznost
(barley flour ; wheat flour ; maximum viscosity)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je procijeniti optimalni udio brašna od cijeloga zrna pojedine sorte ječma u mlinskim mješavinama za pekarske i fine pekarske proizvode. Provedeno je određivanje maksimalne viskoznosti pšeničnoga brašna s ječmenim brašnima cijelog zrna dvije sorte ječma BC Instituta Favorit i Bosut. Za potrebe analize samljeven je uzorak cijelog zrna svake pojedine sorte ječma u kojima je utvrđen udio vlage i mineralnih tvari nakon čega se provodilo određivanje maksimalne viskoznosti Brabenderovim amilografom, u prethodno pripremljenim mješavinama s različitim udjelima ječmenoga brašna i standardnoga pšeničnog brašna T-550. Udio vlage u samljevenim uzorcima cijeloga zrna sorte Favorit određen paralelnim probama iznosio je 11, 47 % , a kod sorte Bosut iznosio je 11, 88 %. Udio mineralnih tvari u samljevenim uzorcima cijeloga zrna sorte Favorit određen paralelnim probama iznosio je 1, 465 %, a kod sorte Bosut iznosio je 1, 454 %. Analize su pokazale kako zamjenom veće količine pšeničnoga brašna ječmenim brašnom značajno rastu vrijednosti maksimalne viskoznosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)