Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119080

Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta


Hećimović, Matija
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1119080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta
(Physico-Chemical Properties of the Bc Institut Winter Oat Varieties)

Autori
Hećimović, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
21

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
ječam ; oplemenjivanje ; ozime kulture ; Bc Institut
(barley ; breeding ; winter crops ; Bc Institute)

Sažetak
Ječam ubrajamo u žitarice koje imaju brojne značajne uloge kao što su prehrana čovjeka, hranidba stoke, sirovina u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama. Morfologija ječma je slična kao i kod ostalih žitarica, no postoji nekoliko razlika u građi klasa. Ječam ima velike zahtjeve prema tlu i osjetljiv je na kiselost stoga mu najbolje odgovaraju neutralna do slabo alkalna tla. Temeljni cilj oplemenjivanja ječma jest stvoriti kultivare koji će biti otporniji na vremenske uvjete, koji će imati veći prinos po jedinici površine te bolja nutritivna svojstva. Ozimine (ozimi usjevi, jesenji usjevi) jesu jednogodišnje poljoprivredne biljke, a za njihov rast potrebno je razdoblje niskih temperatura. Sorte ozimog ječma Bc Instituta su: BC Vedran, BC Bosut, BC Gospodar, Favorit i BC Srećko.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Hećimović, Matija
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hećimović, M. (2019) 'Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {He\'{c}imovi\'{c}, Matija}, year = {2019}, pages = {21}, keywords = {je\v{c}am, oplemenjivanje, ozime kulture, Bc Institut}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog je\v{c}ma Bc instituta}, keyword = {je\v{c}am, oplemenjivanje, ozime kulture, Bc Institut}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {He\'{c}imovi\'{c}, Matija}, year = {2019}, pages = {21}, keywords = {barley, breeding, winter crops, Bc Institute}, title = {Physico-Chemical Properties of the Bc Institut Winter Oat Varieties}, keyword = {barley, breeding, winter crops, Bc Institute}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font