Pregled bibliografske jedinice broj: 1119080
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc
instituta
(Physico-Chemical Properties of the Bc Institut
Winter Oat Varieties)
Autori
Hećimović, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
21
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
ječam ; oplemenjivanje ; ozime kulture ; Bc Institut
(barley ; breeding ; winter crops ; Bc Institute)
Sažetak
Ječam ubrajamo u žitarice koje imaju brojne značajne uloge kao što su prehrana čovjeka, hranidba stoke, sirovina u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama. Morfologija ječma je slična kao i kod ostalih žitarica, no postoji nekoliko razlika u građi klasa. Ječam ima velike zahtjeve prema tlu i osjetljiv je na kiselost stoga mu najbolje odgovaraju neutralna do slabo alkalna tla. Temeljni cilj oplemenjivanja ječma jest stvoriti kultivare koji će biti otporniji na vremenske uvjete, koji će imati veći prinos po jedinici površine te bolja nutritivna svojstva. Ozimine (ozimi usjevi, jesenji usjevi) jesu jednogodišnje poljoprivredne biljke, a za njihov rast potrebno je razdoblje niskih temperatura. Sorte ozimog ječma Bc Instituta su: BC Vedran, BC Bosut, BC Gospodar, Favorit i BC Srećko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)