Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119074

Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor


Begić, Andrea
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1119074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor
(Morphological and Technological Characteristics of Winter Spelt Cultivar Bc Vigor)

Autori
Begić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2019

Stranica
26

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
pravi pir ; Bc Institut ; Bc Vigor ; morfološka svojstva ; tehnološka svojstva
(spelt ; Bc Institute ; Bc Vigor ; morphological properties ; technological properties)

Sažetak
Pravi pir se smatra jednom od najstarijih žitarica. Nutritivno je vrijedna žitarica zahvaljujući sadržaju proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Pir sadrži prehrambena vlakna, nezasićene masne kiseline i esencijalne aminokiseline koje su važne za održavanje i unaprjeđenje zdravlja. Ostaci pira iz proizvodnje mogu se koristiti za dobivanje energije koja predstavlja manju opasnost za okoliš. Prema zahtjevima za uzgoj pir nije zahtjevna žitarica i veoma je prilagodljiva. Kako bi se dobile sorte sa što boljim svojstvima pristupilo se tehnikama oplemenjivanja. Bc Institut je stvorio kultivar ozimog pravog pira Bc Vigor. Tijekom priznavanja sorti provode se ispitivanja kojima se određuje kvaliteta. Neki od parametara koji se analiziraju uključuju hektolitarsku masa, masu 1000 zrna, maseni udjel proteina, maseni udjel pepela, broj padanja, određivanje reoloških svojstava. Zadatak ovog rada bio je opisati morfološka i tehnološka svojstva ozimog pravog pira Bc Vigor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Begić, Andrea
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Begić, A. (2019) 'Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Begi\'{c}, Andrea}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {pravi pir, Bc Institut, Bc Vigor, morfolo\v{s}ka svojstva, tehnolo\v{s}ka svojstva}, title = {Morfolo\v{s}ka i tehnolo\v{s}ka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor}, keyword = {pravi pir, Bc Institut, Bc Vigor, morfolo\v{s}ka svojstva, tehnolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Begi\'{c}, Andrea}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {spelt, Bc Institute, Bc Vigor, morphological properties, technological properties}, title = {Morphological and Technological Characteristics of Winter Spelt Cultivar Bc Vigor}, keyword = {spelt, Bc Institute, Bc Vigor, morphological properties, technological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font