Pregled bibliografske jedinice broj: 1119074
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog
pravog pira Bc Vigor
(Morphological and Technological Characteristics of
Winter Spelt Cultivar Bc Vigor)
Autori
Begić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pravi pir ; Bc Institut ; Bc Vigor ; morfološka svojstva ; tehnološka svojstva
(spelt ; Bc Institute ; Bc Vigor ; morphological properties ; technological properties)
Sažetak
Pravi pir se smatra jednom od najstarijih žitarica. Nutritivno je vrijedna žitarica zahvaljujući sadržaju proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Pir sadrži prehrambena vlakna, nezasićene masne kiseline i esencijalne aminokiseline koje su važne za održavanje i unaprjeđenje zdravlja. Ostaci pira iz proizvodnje mogu se koristiti za dobivanje energije koja predstavlja manju opasnost za okoliš. Prema zahtjevima za uzgoj pir nije zahtjevna žitarica i veoma je prilagodljiva. Kako bi se dobile sorte sa što boljim svojstvima pristupilo se tehnikama oplemenjivanja. Bc Institut je stvorio kultivar ozimog pravog pira Bc Vigor. Tijekom priznavanja sorti provode se ispitivanja kojima se određuje kvaliteta. Neki od parametara koji se analiziraju uključuju hektolitarsku masa, masu 1000 zrna, maseni udjel proteina, maseni udjel pepela, broj padanja, određivanje reoloških svojstava. Zadatak ovog rada bio je opisati morfološka i tehnološka svojstva ozimog pravog pira Bc Vigor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)