Pregled bibliografske jedinice broj: 1119067
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1119067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera
(Influence of Barley Flour on the Quality of
Crackers)
Autori
Hojka, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.07
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
kreker ; ječmeno brašno ; tekstura krekera ; senzorska ocjena
(crackers ; barley flour ; texture of crackers ; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna s dodatkom ječmenog brašna, u različitim udjelima (20, 40, 60 i 80 %), na promjenu kvalitete uzoraka krekera. Uzorci su proizvedeni i pečeni u laboratorijskim uvjetima te potom podvrgnuti analizama. Analizirani su gubitak mase tijekom pečenja, volumen, specifični volumen, visina, dužina, koeficijent širenja i boja. Također, provedeno je i senzorsko ispitivanje uzoraka krekera. Dobiveni rezultati pokazali su da je povećanjem udjela ječmenog brašna došlo do značajnog gubitka mase uzoraka te smanjenja volumena (neovisno o udjelu ječmenog brašna). Nadalje, najveću dužinu imali su uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna. Rezultati mjerenja boje pokazali su da uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna imaju najveću promjenu boje, odnosno najmanju vrijednost svjetline na površini uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)