Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119067

Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera


Hojka, Martina
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1119067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera
(Influence of Barley Flour on the Quality of Crackers)

Autori
Hojka, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
21.07

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
kreker ; ječmeno brašno ; tekstura krekera ; senzorska ocjena
(crackers ; barley flour ; texture of crackers ; sensory evaluation)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna s dodatkom ječmenog brašna, u različitim udjelima (20, 40, 60 i 80 %), na promjenu kvalitete uzoraka krekera. Uzorci su proizvedeni i pečeni u laboratorijskim uvjetima te potom podvrgnuti analizama. Analizirani su gubitak mase tijekom pečenja, volumen, specifični volumen, visina, dužina, koeficijent širenja i boja. Također, provedeno je i senzorsko ispitivanje uzoraka krekera. Dobiveni rezultati pokazali su da je povećanjem udjela ječmenog brašna došlo do značajnog gubitka mase uzoraka te smanjenja volumena (neovisno o udjelu ječmenog brašna). Nadalje, najveću dužinu imali su uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna. Rezultati mjerenja boje pokazali su da uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna imaju najveću promjenu boje, odnosno najmanju vrijednost svjetline na površini uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Hojka, Martina
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Hojka, M. (2020) 'Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hojka, Martina}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {kreker, je\v{c}meno bra\v{s}no, tekstura krekera, senzorska ocjena}, title = {Utjecaj je\v{c}menog bra\v{s}na na kvalitetu krekera}, keyword = {kreker, je\v{c}meno bra\v{s}no, tekstura krekera, senzorska ocjena}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hojka, Martina}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {crackers, barley flour, texture of crackers, sensory evaluation}, title = {Influence of Barley Flour on the Quality of Crackers}, keyword = {crackers, barley flour, texture of crackers, sensory evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font