Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119065

Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice


Mandić, Valentina
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1119065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice
(Determining the Physical and Chemical Properties of Wheat Intended for the Production of Milled Products in the Facility "Papuk" Našice)

Autori
Mandić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
05.06

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
„Papuk d.d.“ Našice ; pšenica ; pšenično brašno ; analiza ; fizikalna svojstva ; kemijska svojstva
(„Papuk d.d.“ Našice ; wheat ; wheat flour ; analysis ; physical properties ; chemical properties)

Sažetak
Pšenica kao strna, krušna žitarica globalno se koristi za ljudsku prehranu. Mljevenjem pšenice dobivaju se brašno i krupica koji se koriste za izradu kruha, peciva, finih pekarski proizvoda, tjestenine i drugih proizvoda. Kvalitetu pšenice određuju botanička pripadnost, organoleptička svojstva, vrsta i količina stranih primjesa, količina vode i proteina, hektolitarska masa te fizikalna i kemijska svojstva. Analizama određujemo kvalitetu pšenice kao sirovine i brašna. Dolaskom pšenice u silos provodi se dio analiza poput mirisanja pšenice, vizualnih pregleda na prisutnost plijesni i smrdljive snijeti, određivanja udjela vlage i proteina u pšenici, određivanja hektolitarske mase pšenice te određivanja količine stranih primjesa u pšenici. Ostale analize provode se u laboratoriju i uključuju: određivanje vrijednosti broja padanja po Hagberg-Pertenu, određivanje količine vlažnog ljepka u cijelom zrnu pšenice i brašnu, ispitivanje kvalitete brašna farinografom i ekstenzografom te određivanje količine pepela i vode u brašnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mandić, Valentina
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Mandić, V. (2020) 'Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandi\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {„Papuk d.d.“ Na\v{s}ice, p\v{s}enica, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, analiza, fizikalna svojstva, kemijska svojstva}, title = {Odre\djivanje fizikalnih i kemijskih svojstava p\v{s}enice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Na\v{s}ice}, keyword = {„Papuk d.d.“ Na\v{s}ice, p\v{s}enica, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, analiza, fizikalna svojstva, kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandi\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {„Papuk d.d.“ Na\v{s}ice, wheat, wheat flour, analysis, physical properties, chemical properties}, title = {Determining the Physical and Chemical Properties of Wheat Intended for the Production of Milled Products in the Facility "Papuk" Na\v{s}ice}, keyword = {„Papuk d.d.“ Na\v{s}ice, wheat, wheat flour, analysis, physical properties, chemical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font