Pregled bibliografske jedinice broj: 1119065
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1119065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava
pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih
proizvoda u pogonu "Papuk" Našice
(Determining the Physical and Chemical
Properties of Wheat Intended for the Production
of Milled Products in the Facility "Papuk"
Našice)
Autori
Mandić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
05.06
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
„Papuk d.d.“ Našice ; pšenica ; pšenično brašno ; analiza ; fizikalna svojstva ; kemijska svojstva
(„Papuk d.d.“ Našice ; wheat ; wheat flour ; analysis ; physical properties ; chemical properties)
Sažetak
Pšenica kao strna, krušna žitarica globalno se koristi za ljudsku prehranu. Mljevenjem pšenice dobivaju se brašno i krupica koji se koriste za izradu kruha, peciva, finih pekarski proizvoda, tjestenine i drugih proizvoda. Kvalitetu pšenice određuju botanička pripadnost, organoleptička svojstva, vrsta i količina stranih primjesa, količina vode i proteina, hektolitarska masa te fizikalna i kemijska svojstva. Analizama određujemo kvalitetu pšenice kao sirovine i brašna. Dolaskom pšenice u silos provodi se dio analiza poput mirisanja pšenice, vizualnih pregleda na prisutnost plijesni i smrdljive snijeti, određivanja udjela vlage i proteina u pšenici, određivanja hektolitarske mase pšenice te određivanja količine stranih primjesa u pšenici. Ostale analize provode se u laboratoriju i uključuju: određivanje vrijednosti broja padanja po Hagberg-Pertenu, određivanje količine vlažnog ljepka u cijelom zrnu pšenice i brašnu, ispitivanje kvalitete brašna farinografom i ekstenzografom te određivanje količine pepela i vode u brašnu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)