Pregled bibliografske jedinice broj: 1119064
Utjecaj zobenog brašna na kvalitetu krekera
Utjecaj zobenog brašna na kvalitetu krekera, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zobenog brašna na kvalitetu krekera
(Influence of Oat Flour on the Quality of Crackers)
Autori
Drozdek, Antonella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
43
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
kreker ; zob ; brašno ; tijesto ; analiza krekera
(cracker ; oat ; flour ; dough ; cracker analysis)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti utjecaj pšeničnog brašna s dodatkom zobenog brašna na promjene kvalitete krekera. Dobiveni krekeri proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima. Uzorci su analizirani pri čemu je određena masa proizvoda, visina, dužina, specifični volumen i koeficijent širenja, boja te su uzorci dodatno senzorski ocjenjeni. Rezultatima je utvrđeno da se masa krekera smanjuje dodatkom zobenog brašna, dužina je veća dok je visina krekera manja, a specifični volumen širenja se smanjuje dodatkom zobenog brašna. Najveću ukupnu promjenu boje pokazali su uzorci krekera bez dodatka zobenog brašna. Rezultati senzorskog ocjenjivanja pokazali su da je najprihvatljiviji uzorak sa 60 % udjela zobenog brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)