Pregled bibliografske jedinice broj: 1119037
Utjecaj dodatka tropa grožđa na kvalitetu krekera
Utjecaj dodatka tropa grožđa na kvalitetu krekera, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka tropa grožđa na kvalitetu krekera
(The Effect of Addition of Grape Pomace on the
Quality of Crackers)
Autori
Jaković, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
kreker ; trop grožđa ; kvaliteta ; senzorska ocjena
(cracker ; grape trope ; quality ; sensory evaluation)
Sažetak
U ovom diplomskom radu analizirani su različiti parametri kvalitete krekera proizvedenih u laboratorijskim uvjetima. Cilj diplomskog rada bio je ispitati utjecaj dodatka različitih udjela tropa grožđa (2, 4, 6, 8 i 10 %) na kvalitetu krekera. Prilikom izrade krekera se količina pšeničnog brašna smanjivala s povećanjem udjela tropa grožđa. Dodatkom tropa grožđa, smanjivala se dužina krekera, a povećavala visina. Koeficijent širenja krekera i volumen su se smanjivali, dok se boja krekera povećavala porastom udjela tropa grožđa. Kreker s najvećim udjelom tropa grožđa je ostvarilo najveću hrskavost, a najmanju čvrstoću. Ukupni rezultati senzorske analize su pokazali da je kreker sa 6 % tropa grožđa najbolje prihvaćen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)