Pregled bibliografske jedinice broj: 1119012
Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode
Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode, 2019., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1119012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj povećanih koncentracija željeza na
kvalitetu ploda jagode
(INFLUENCE OF INCREASED IRON CONCENTRATION ON THE
QUALITY OF STRAWBERRY FRUIT)
Autori
Mikec, David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
48
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
jagoda, željezo, mikročestice, kvaliteta ploda
(strawberry, iron, microparticles, fruit quality)
Sažetak
Jagoda je značajno sezonsko voće, bogato nutrijentima i bioaktivnim tvarima zbog čega često slovi kao super voće. U pogledu agrotehničke zahtjevnosti spada u vrlo zahtjevne, intenzivne kulture te je jedna od najosjetljivijih voćnih vrsta kod koje gnojidba kao i kod ostalih poljoprivrednih kultura ima velik značaj. Značajan mikroelement u ishrani jagode je željezo. Jagoda je osjetljiva na njegov nedostatak pri čemu osjetljivost varira između sorata. Željezo je neophodno za sintezu proteina, redukciju sulfata i nitrata, transport elektrona te je konstituent citokroma, katalaze, feredoksina, kofaktor je približno 140 enzima, ima značajnu ulogu u osnovnim biološkim procesima poput fotosinteze i fiksacije dušika te je sastavni dio svih redoks sustava u biljci. Tri različita tretmana, Fe/Zn obavijeni alginatom, Fe/Zn obavijeni alginatom i kitozanom te folijarna primjena željeza (Fe-EDDHA) primijenjeni su na jagode sorte Clery i Joly s ciljem utvrđivanja utjecaja tih tretmana na urod te na različita svojstva plodova jagode. Pokus je postavljen 2019. godine u 4 repeticije po slučajnom blok rasporedu u mjestu Botinec. Tretmani nisu značajno pridonijeli povećanju količine topljive suhe tvari te su tek neznatno povećali urod i broj plodova. Tri različita tretmana imala su učinak na ukupne kiseline, tvrdoću te boju plodova pri čemu nije bilo ujednačenog djelovanja pojedinog tretmana na ta svojstva ovisno o berbi te sorti jagode. Tretman Fe/Zn koji su obavijeni alginatom je jedini imao značajan pozitivan utjecaj na količinu bioaktivnih tvari i antioksidacijsku aktivnost plodova kod sorte Joly.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)