Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119012

Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode


Mikec, David
Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode, 2019., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1119012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode
(INFLUENCE OF INCREASED IRON CONCENTRATION ON THE QUALITY OF STRAWBERRY FRUIT)

Autori
Mikec, David

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
48

Mentor
Duralija, Boris

Ključne riječi
jagoda, željezo, mikročestice, kvaliteta ploda
(strawberry, iron, microparticles, fruit quality)

Sažetak
Jagoda je značajno sezonsko voće, bogato nutrijentima i bioaktivnim tvarima zbog čega često slovi kao super voće. U pogledu agrotehničke zahtjevnosti spada u vrlo zahtjevne, intenzivne kulture te je jedna od najosjetljivijih voćnih vrsta kod koje gnojidba kao i kod ostalih poljoprivrednih kultura ima velik značaj. Značajan mikroelement u ishrani jagode je željezo. Jagoda je osjetljiva na njegov nedostatak pri čemu osjetljivost varira između sorata. Željezo je neophodno za sintezu proteina, redukciju sulfata i nitrata, transport elektrona te je konstituent citokroma, katalaze, feredoksina, kofaktor je približno 140 enzima, ima značajnu ulogu u osnovnim biološkim procesima poput fotosinteze i fiksacije dušika te je sastavni dio svih redoks sustava u biljci. Tri različita tretmana, Fe/Zn obavijeni alginatom, Fe/Zn obavijeni alginatom i kitozanom te folijarna primjena željeza (Fe-EDDHA) primijenjeni su na jagode sorte Clery i Joly s ciljem utvrđivanja utjecaja tih tretmana na urod te na različita svojstva plodova jagode. Pokus je postavljen 2019. godine u 4 repeticije po slučajnom blok rasporedu u mjestu Botinec. Tretmani nisu značajno pridonijeli povećanju količine topljive suhe tvari te su tek neznatno povećali urod i broj plodova. Tri različita tretmana imala su učinak na ukupne kiseline, tvrdoću te boju plodova pri čemu nije bilo ujednačenog djelovanja pojedinog tretmana na ta svojstva ovisno o berbi te sorti jagode. Tretman Fe/Zn koji su obavijeni alginatom je jedini imao značajan pozitivan utjecaj na količinu bioaktivnih tvari i antioksidacijsku aktivnost plodova kod sorte Joly.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Mikec, David
Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode, 2019., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Mikec, D. (2019) 'Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikec, David}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {jagoda, \v{z}eljezo, mikro\v{c}estice, kvaliteta ploda}, title = {Utjecaj pove\'{c}anih koncentracija \v{z}eljeza na kvalitetu ploda jagode}, keyword = {jagoda, \v{z}eljezo, mikro\v{c}estice, kvaliteta ploda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikec, David}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {strawberry, iron, microparticles, fruit quality}, title = {INFLUENCE OF INCREASED IRON CONCENTRATION ON THE QUALITY OF STRAWBERRY FRUIT}, keyword = {strawberry, iron, microparticles, fruit quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font