Pregled bibliografske jedinice broj: 1118939
Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice
Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1118939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijskog potencijala i
karakterizacija nanočestica selena s omotačem
pektina dobivenih iz komine rajčice
(Determination of antioxidant potential and
characterization of selenium nanoparticles with
pectin coating obtained from tomato pomace)
Autori
Anić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.03
Godina
2021
Stranica
50
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
selen ; nanočestice ; pektini ; komina rajčice ; stabilnost ; antioksidacijski potencijal
(selenium ; nanoparticles ; pectin ; tomato pomace ; stability ; antioxidant potential)
Sažetak
Komina rajčice je otpad koji zaostaje pri preradi rajčice u različite prehrambene proizvode. Budući da sadrži visok postotak korisnih spojeva poput likopena i pektina, predstavlja vrijednu sekundarnu sirovinu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnosti primjene sirovog i pročišćenog pektina komine rajčice kao inkapsulacijskih sredstava za sintezu nanoselena usporedbom veličine srednjeg promjera, zeta potencijala i antioksidatvnog učinka tih čestica sa onima dobivenim korištenjem komercijalno dostupnih pektina ili polivinilpirolidona kao ubičajenog sintetskog inkapsulacijskog sredstva. Rezultati istraživanja pokazuju da su i sirovi i pročišćeni pektin izoliran iz komine rajčice primjenjivi u sintezi nanaoselena te da su dobivene čestice prema promatranim svojstvima ili usporedive ili bolje od nanočestica selena dobivenih korištenjem komercijalno dostupnih pektina ili polivinilpirolidona. Čestice najmanjeg srednjeg promjera i najvećeg antioksidativnog potencijala dobivene su upravo primjenom sirovog pektina ekstrahiranog iz komine rajčice. Potrebna su daljnja istraživanja kojima će se dodatno usavršiti protokol za sintezu nanočestica selena, s ciljem dobivanja čestica viskog redukcijskog potencijala, a promjera manjeg od 100 nm. Također potrebno je provesti istraživanja stabilnosti i bioraspoloživosti nanoselena dobivenog korištenjem pektina komine rajčice kao inkapsulacijskog sredstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)