Pregled bibliografske jedinice broj: 1118877
Utjecaj dviju vrsta tla različitih fizikalno- kemijskih karakteristika na kvalitetu peršina korjenaša (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.)
Utjecaj dviju vrsta tla različitih fizikalno- kemijskih karakteristika na kvalitetu peršina korjenaša (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.) // Proceedings & abstracts 13th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Ravlić, Marija (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2000. str. 174-179 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1118877 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dviju vrsta tla različitih fizikalno-
kemijskih
karakteristika na kvalitetu peršina korjenaša
(Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.)
(Influence of two soil types with different
physicochemical characteristics on root parsley
(Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill)
quality)
Autori
Japundžić-Palenkić, Božica ; Širajčić, Katarina ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Popović, Brigita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & abstracts 13th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
/ Jug, Danijel ; Ravlić, Marija - Osijek : Glas Slavonije, 2000, 174-179
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.09.2020. - 09.09.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Peršin, tlo, kvalitativna svojstva
(Parsley, soil, qualitative properties)
Sažetak
Peršin (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.) pripada korjenastom povrću koje preferira strukturna, prozračna i umjereno kisela tla. Cilj rada bio je utvrditi kvalitativna svojstva peršina uzgojenog u dva tipa tla s dvije lokacije kontinentalne Hrvatske: Osječko-baranjske (luvisol) i Brodsko-posavske (hipoglej) županije. Tla su bila različitih fizikalno-kemijskih karakteristika. Pokus je postavljen randomizirano u četiri ponavljanja sjetvom sjemena peršina sorte Berlinski u posude promjera 20 cm (2, 5 L) te su uspoređena morfološka svojstva: promjer korijena, masa korijena, masa listova peršina, broj listova i duljina listova. Sva utvrđena morfološka svojstva bila su statistički značajno veća kod peršina uzgojenog u lesiviranom tlu iz Osječko- baranjske županije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Slavonskom Brodu