Pregled bibliografske jedinice broj: 1118849
Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine
Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1118849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine
rajčice i mandarine
(Characterization of pectins extracted from tomato
pomace and mandarine peel)
Autori
Jagodić, Ana Maria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.01
Godina
2021
Stranica
40
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
Kora mandarine, komina rajčice, pektin, ekvivalentna masa, metoksilni ostatak, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline
(Mandarine peel, tomato pomace, pectins, equivalent weight, metoxyl content, degree of esterification, galacutorinic acid content)
Sažetak
U okviru ovog rada istražene su karakteristike pektina dobivenih iz kore mandarine sorte Unshiu i komine rajčice , a dodatni cilj istraživanja bio je istražiti fizikalno- kemijske karakteristike i sirovih (nepročišćenih) pektinskih frakcija. Ekstrakcija pektina provedena je konvencionalnom ekstrakcijskom metodom, a za karakterizaciju ekstrahiranih pektina korištene su titrimetrijske metode. Sirove frakcije pektina imale su značajno manju ekvivalentnu masu od pročišćenih frakcija, a do porasta ekvivalentne mase dolazi zbog polimerizacije i stvaranja gela tijekom procesa čišćenja. Sve dobivene pektine možemo svrstati u skupinu visokometoksiliranih pektina pri čemu je pektin kore mandarine sadržavao veći udio metoksilnog ostatka u odnosu na pektin komine rajčice. Vrijednosti stupnja esterifikacije pročišćenih pektinskih frakcija svrstavaju ih u skupinu visoko esterificiranih pektina. Nasuprot tome sirove pektinske frakcije imale su značajno niži stupanj esterifikacije te ih se svrstava u skupinu nisko esterificiranih pektina. Stoga, sirovi pektini rajčice bili bi pogodni u dijetetskim proizvodima te bi formirali gel u prisutnosti polivalentnih kationa, dok bi ostali bili pogodni u proizvodima koji sadržavaju šećer i kiseline. U nepročišćenim pektinskim frakcijama udio galakutoronske kiseline bio je veći od 65 % te se nepročišćeni pektini mogu koristiti kao prehrambeni aditivi i u farmaceutske svrhe. Zaključno, kora mandarine sorte Unshiu i komina rajčice predstavljaju značajne izvore pektina. Biološki vrijedne sirove pektinske frakcije pokazuju zadovoljavajuće fizikalno-kemijske karakteristike. Buduća istraživanja potrebno je usmjeriti na optimizaciju ekstrakcijskih metoda i uporabu što osjetljivijih analitičkih metoda u postupcima karakterizacije s ciljem unaprjeđenja valorizacije prehrambenog otpada rajčice i mandarine koji predstavlja značajan izvor nutriceutika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)