Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1118583

Grčka gastronomska poezija: Hedypatheia Arhestrata iz Gele


Poláček Gajer, Jelena
Grčka gastronomska poezija: Hedypatheia Arhestrata iz Gele // Latina et Graeca, 2 (2020), 37; 31-42 (domaća recenzija, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 1118583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Grčka gastronomska poezija: Hedypatheia Arhestrata iz Gele
(Greek gastronomic poetry: Hedypatheia by Archestratus of Gela)

Autori
Poláček Gajer, Jelena

Izvornik
Latina et Graeca (0350-414X) 2 (2020), 37; 31-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
Arhestrat iz Gele ; Atenej ; epska parodija ; gastronomija ; hrana u antici
(Archestratus of Gela ; Athenaeus ; epic parody ; gastronomy ; food in antiquity)

Sažetak
Središnja tema ovoga rada jest grčki pjesnik Arhestrat iz Gele (4. st. pr. Kr.) i njegova gastronomska pjesma u heksametrima, koja nam je ostala fragmentarno sačuvana u Atenejevom djelu Gozba sofista. S namjerom da se približi književni kontekst u kojem je pjesma nastala, u radu se daje kratak pregled motiva hrane u grčkoj književnosti u razdoblju do Arhestratovog vremena te se navode dodirne točke s nekim drugim vrstama književnosti, primjerice epskom parodijom i didaktičnom poezijom. Središnji dio rada sačinjava osvrt na sadržaj očuvanih fragmenata. Arhestrat u svojim stihovima pojedinu vrstu hrane uglavnom obrađuje na sličan način: govori gdje i u koje doba godine je najbolje nabaviti određenu namirnicu, ističe njezina posebna svojstva te daje upute za pripravu. Ovaj karakterističan obrazac kao i još neki motivi koji se provlače kroz pjesmu ilustrirani su na primjeru nekoliko fragmenata, koji se donose na jeziku izvornika i u proznom prijevodu. U završnom dijelu rada nalazi se sažet prikaz recepcije Arhestratove pjesme u antici: dok su neki bili zgroženi njezinom prizemnom temom i promicanjem bestidnog uživanja u površnim užicima, drugi su je s oduševljenjem hvalili, a imamo i svjedočanstva o tome da se često citirala na gozbama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Književnost



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Poláček Gajer (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Poláček Gajer, Jelena
Grčka gastronomska poezija: Hedypatheia Arhestrata iz Gele // Latina et Graeca, 2 (2020), 37; 31-42 (domaća recenzija, pregledni rad, ostalo)
Poláček Gajer, J. (2020) Grčka gastronomska poezija: Hedypatheia Arhestrata iz Gele. Latina et Graeca, 2 (37), 31-42.
@article{article, author = {Pol\'{a}\v{c}ek Gajer, Jelena}, year = {2020}, pages = {31-42}, keywords = {Arhestrat iz Gele, Atenej, epska parodija, gastronomija, hrana u antici}, journal = {Latina et Graeca}, volume = {2}, number = {37}, issn = {0350-414X}, title = {Gr\v{c}ka gastronomska poezija: Hedypatheia Arhestrata iz Gele}, keyword = {Arhestrat iz Gele, Atenej, epska parodija, gastronomija, hrana u antici} }
@article{article, author = {Pol\'{a}\v{c}ek Gajer, Jelena}, year = {2020}, pages = {31-42}, keywords = {Archestratus of Gela, Athenaeus, epic parody, gastronomy, food in antiquity}, journal = {Latina et Graeca}, volume = {2}, number = {37}, issn = {0350-414X}, title = {Greek gastronomic poetry: Hedypatheia by Archestratus of Gela}, keyword = {Archestratus of Gela, Athenaeus, epic parody, gastronomy, food in antiquity} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font