Pregled bibliografske jedinice broj: 1118509
Metode genetičke transformacije kvasaca
Metode genetičke transformacije kvasaca, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1118509 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode genetičke transformacije kvasaca
(Yeasts transformation methods)
Autori
Gabrijela Jurić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2020
Stranica
32
Mentor
Ivan-Krešimir Svetec
Neposredni voditelj
Angela Matanović
Ključne riječi
Genetička transformacija ; metode transformacije ; konvencionalni kvasci ; nekonvencionalni kvasci ; Saccharomyces cerevisiae
(Conventional yeasts ; genetic transformation ; transformation methods ; non-coventional yeast, Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Pod pojmom genetička transformacija podrazumijeva se laboratorijski postupak unošenja DNA u neku stanicu što rezultira promjenom genotipa i fenotipa transformirane stanice. Ovaj postupak se koristi u genetičkom inženjerstvu, a od iznimnog je značaja u biotehnologiji jer omogućava konstrukciju sojeva koji se koriste kao radni organizmi u biotehnološkim procesima. U ovom radu diskutirane su prednosti i mane metoda koje se najčešće koriste za transformaciju kvasaca kao što su metoda protoplastiranja, metoda pomoću litijevog acetata, elektroporacija, metoda pomoću staklenih kuglica, biolistička transformacija te transformacija pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens. Osim toga dane su najvažnije karakteristike vektora (molekula DNA) koje se koriste za ekspresiju heterolognih proteina i modifikaciju kvaščevog genoma te karakteristike pojedinih nekonvencionalnih kvasaca i primjeri njihove primjene u biotehnologiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb