Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1118509

Metode genetičke transformacije kvasaca


Gabrijela Jurić
Metode genetičke transformacije kvasaca, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1118509 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode genetičke transformacije kvasaca
(Yeasts transformation methods)

Autori
Gabrijela Jurić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2020

Stranica
32

Mentor
Ivan-Krešimir Svetec

Neposredni voditelj
Angela Matanović

Ključne riječi
Genetička transformacija ; metode transformacije ; konvencionalni kvasci ; nekonvencionalni kvasci ; Saccharomyces cerevisiae
(Conventional yeasts ; genetic transformation ; transformation methods ; non-coventional yeast, Saccharomyces cerevisiae)

Sažetak
Pod pojmom genetička transformacija podrazumijeva se laboratorijski postupak unošenja DNA u neku stanicu što rezultira promjenom genotipa i fenotipa transformirane stanice. Ovaj postupak se koristi u genetičkom inženjerstvu, a od iznimnog je značaja u biotehnologiji jer omogućava konstrukciju sojeva koji se koriste kao radni organizmi u biotehnološkim procesima. U ovom radu diskutirane su prednosti i mane metoda koje se najčešće koriste za transformaciju kvasaca kao što su metoda protoplastiranja, metoda pomoću litijevog acetata, elektroporacija, metoda pomoću staklenih kuglica, biolistička transformacija te transformacija pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens. Osim toga dane su najvažnije karakteristike vektora (molekula DNA) koje se koriste za ekspresiju heterolognih proteina i modifikaciju kvaščevog genoma te karakteristike pojedinih nekonvencionalnih kvasaca i primjeri njihove primjene u biotehnologiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gabrijela Jurić
Metode genetičke transformacije kvasaca, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gabrijela Jurić (2020) 'Metode genetičke transformacije kvasaca', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {32}, keywords = {Geneti\v{c}ka transformacija, metode transformacije, konvencionalni kvasci, nekonvencionalni kvasci, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Metode geneti\v{c}ke transformacije kvasaca}, keyword = {Geneti\v{c}ka transformacija, metode transformacije, konvencionalni kvasci, nekonvencionalni kvasci, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {32}, keywords = {Conventional yeasts, genetic transformation, transformation methods, non-coventional yeast, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Yeasts transformation methods}, keyword = {Conventional yeasts, genetic transformation, transformation methods, non-coventional yeast, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font