Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1118263

Djelovanje sumporovog dioksida u vinu


Kojić, Nebojša
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 86-92 doi:10.31727/gzb.42.6.11 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1118263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu
(Impact of sulfur dioxide in wine)

Autori
Kojić, Nebojša

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 6; 86-92

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
sumporov dioksid ; alergen ; zakonski propisi ; metode određivanja sumporovog dioksida
(sulfur dioxide ; allergen ; Law regulations ; methods for the determination of sulfur dioxide)

Sažetak
Sumpor se u vinarstvu koristi stoljećima, kako je vrijeme pokazalo, zbog svojih antioksidativnih i antiseptičkih svojstava. Zamjena mu još nije pronađena, koja bi udovoljila zahtjevima trajnosti i biološke stabilnosti. Negativni učinci upotrebe sumporovog dioksida uglavnom su vezani za njegovu primjenu u prekomjernim količinama. Visoke koncentracije sumporovog dioksida ugrožavaju miris i okus vina i znatno povećavaju rizik od stvaranja sumporovodika. S obzirom da može izazvati alergijske reakcije, sumporov dioksid je označen kao alergen i njegova koncentracija u vinima je na tržištu zakonski regulirana. Iz svega navedenog, nužno je da se sumporov dioksid kvantificira u vinu pomoću različitih metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url NEBOJŠA KOJIĆ (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kojić, Nebojša
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 86-92 doi:10.31727/gzb.42.6.11 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Kojić, N. (2019) Djelovanje sumporovog dioksida u vinu. Glasnik zaštite bilja, 42 (6), 86-92 doi:10.31727/gzb.42.6.11.
@article{article, author = {Koji\'{c}, Neboj\v{s}a}, year = {2019}, pages = {86-92}, DOI = {10.31727/gzb.42.6.11}, keywords = {sumporov dioksid, alergen, zakonski propisi, metode odre\djivanja sumporovog dioksida}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.6.11}, volume = {42}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Djelovanje sumporovog dioksida u vinu}, keyword = {sumporov dioksid, alergen, zakonski propisi, metode odre\djivanja sumporovog dioksida} }
@article{article, author = {Koji\'{c}, Neboj\v{s}a}, year = {2019}, pages = {86-92}, DOI = {10.31727/gzb.42.6.11}, keywords = {sulfur dioxide, allergen, Law regulations, methods for the determination of sulfur dioxide}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.6.11}, volume = {42}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Impact of sulfur dioxide in wine}, keyword = {sulfur dioxide, allergen, Law regulations, methods for the determination of sulfur dioxide} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font