Pregled bibliografske jedinice broj: 1118263
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 86-92 doi:10.31727/gzb.42.6.11 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1118263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu
(Impact of sulfur dioxide in wine)
Autori
Kojić, Nebojša
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 6;
86-92
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
sumporov dioksid ; alergen ; zakonski propisi ; metode određivanja sumporovog dioksida
(sulfur dioxide ; allergen ; Law regulations ; methods for the determination of sulfur dioxide)
Sažetak
Sumpor se u vinarstvu koristi stoljećima, kako je vrijeme pokazalo, zbog svojih antioksidativnih i antiseptičkih svojstava. Zamjena mu još nije pronađena, koja bi udovoljila zahtjevima trajnosti i biološke stabilnosti. Negativni učinci upotrebe sumporovog dioksida uglavnom su vezani za njegovu primjenu u prekomjernim količinama. Visoke koncentracije sumporovog dioksida ugrožavaju miris i okus vina i znatno povećavaju rizik od stvaranja sumporovodika. S obzirom da može izazvati alergijske reakcije, sumporov dioksid je označen kao alergen i njegova koncentracija u vinima je na tržištu zakonski regulirana. Iz svega navedenog, nužno je da se sumporov dioksid kvantificira u vinu pomoću različitih metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski