Pregled bibliografske jedinice broj: 111674
Preferencija potrošača jabuka na zagrebačkom tržištu
Preferencija potrošača jabuka na zagrebačkom tržištu // Prilagodba Europskoj zajednici hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo i Sekcija za gospodarstvo ; Hrvatsko agroekonomsko društvo, 2002. str. 191-192 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 111674 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preferencija potrošača jabuka na zagrebačkom tržištu
(Consumer preferences for apples on Zagreb market)
Autori
Radman, Marija ; Kolega, Ante ; Kolarič, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Prilagodba Europskoj zajednici hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
/ Kolega, Ante - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo i Sekcija za gospodarstvo ; Hrvatsko agroekonomsko društvo, 2002, 191-192
Skup
Prilagodba Europskoj zajednici hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 05.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jabuka; preferencije; Zagreb
(apple; preferences; Zagreb)
Sažetak
Jabuka je voće s najvećim udjelom u Hrvatskoj proizvodnji i potrošnji voća. Međutim, domaća proizvodnja jabuka ne zadovoljava ni u kvaliteti ni u asortimanu. Da bi zadovoljili želje i potrebe potrošača, proizvođači moraju poznavati svoje kupce i njihovo kupovno ponašanje. Jedan od načina upoznavanja potrošača je utvrđivanje njihovih preferencija. S ciljem utvrđivanja kupovnog ponašanja i preferencija potrošača za jabuku provedeno je anketno ispitivanje na zagrebačkom tržištu. Rezultati istraživanja su pokazali da potrošači najviše pažnje poklanjaju kakvoći i okusu jabuka, te preferiraju jabuke bez mehaničkih oštećenja. Najcjenjenija sorta je Zlatni delišes. Gotovo svi ispitanici (97%) kupuju jabuke u rasutom stanju. Većini ispitanika je važno porijeklo jabuka, odnosno preferiraju domaće jabuke. Također, im je važan način proizvodnje i o tome se najčešće informiraju kod prodavača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija