Pregled bibliografske jedinice broj: 1115714
Promjene plodova voća u procesu čuvanja pruzrokovane saprofitima i parazitima i nihovo spriječavanje
Promjene plodova voća u procesu čuvanja pruzrokovane saprofitima i parazitima i nihovo spriječavanje // Zbornik radova: prvo Jugoslavensko savjetovanje Voće od berbe do potrašača / Medin, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko voćarsko društvo, 1985. str. 117-127 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1115714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene plodova voća u procesu čuvanja pruzrokovane saprofitima i parazitima i nihovo spriječavanje
(Changes in fruits in the process of storage caused by saprophytes and parasites and their prevention)
Autori
Cvjetković, Bogdan ; Šmit-Klokočar, Zlata ; Hribar, Janez
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova: prvo Jugoslavensko savjetovanje Voće od berbe do potrašača
/ Medin, Ante - Zagreb : Hrvatsko voćarsko društvo, 1985, 117-127
Skup
Prvo Jugoslavensko savjetovanje -Voće od berbe do potrašača
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.10.1985. - 24.10.1985
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
voće, skladište, bolesti.zaštite
(fruits, storage, disease, control)
Sažetak
PROMJENE VOĆA U PROCESU ČUVANJA PROUZROKOVANE SAPROFITIMA I PARAZITIMA I NJIHOVO SPRJEČAVANJE-Prema statističkim podacima u Jugoslaviji se proizvodi između 557 000 t (1983), 746 000 t (1982) i 587 316 t (1984)* jabuka, a krušaka mnogo manje 177 321 t (1982), 165 386 t (1983) i 144 981 t (1984)*. Jasno je da tržište ne može prihvatiti u kratkom periodu neposredno nakon berbe toliku količinu voća. Stoga se plodovi skladište pod raznim boljim ili lošijim uvjetima te se na taj način plodovi čuvaju 5-8 mjeseci i postupno predaju tržištu prema zahtjevima potražnje. U tome periodu dolazi do izvjesnih promjena u plodovima koje možemo klasificirati u dvije skupine:a ) Bolesti izazvane mikroorganizmima ; b) Bolesti neparazitske prirode. U ovom radu bit će iznesene bolesti uzrokovane mikroorganizmima na plodovima jabuka i kruškaka u razdoblju skladištenja. U našoj literaturi registriran je veći broj gljiva na plodovima u skladištu. Tako Perišić (1972) spominje Penicillium expansum. Vojvodić i suradnici (1975) registrirali su veliki broj gljiva i to: Gloeosporium album, Gloeosporium perennans, Penicillium crustosum, Penicillium expansum, Alternaria sp., Trichotecium sp., Botrytis sp. i Monilia i Phoma macrostoma var. incolorata. Babović i suradnici (1979) registrirali su gljive: Penicillium expansum, Stemphylium botryosum, Fusarium lactis, Gloeosporium fructigenum, Monilia fructigena, Lepthothirium pomi, Cladosporium fulvum, Aspergilus niger, Alternaria tenuis. Na oštećenim plodovima od tuče pohranjenim u hladnjači kao dominantne vrste registrirane su Penicillium spp., Alternaria spp., a rjeđe vrste Mucor, Cladosporium, Gliocladium, Phoma, Chephalosporium (Klokočar-Smit Zlata, 1981). Bitenc i Maček (1972) opisuju štete od gljiva u hladnjači spominjući tri vrste Gloeosporium, zatim gljive Botrytis, Monilia, Penicillium. I u stranoj literaturi opisuju se bolesti izazvane gore spomenutim gljivama (Vukovits G. 1980, Mezzetti 1961). Od svih spomenutih gljiva neke su češće i izazivaju veće štete dok se neke naseljavaju na oštećena tkiva i samo u takvim uvjetima izazivaju štete. Navedeni su simptomi nekih važnijih bolesti odbnosno uzročnika plodova u skladištu. Učestalije bolesti uzrokovane gljivama 1. Gorka trulež 2. Volovsko oko ] 3. Meka trulež plodova jabuke ; 4. Smeđa trulež ploda ; 5. Krastavost plodova ; 6. siva plijesan ; 7.Trulež od plamenjača . Navedeni su čimbenici koji pogoduju razvoju truleži plodova.Prodiskutirani su rezultati pokusa kod primjena sredstava za zaštitu bilja u voćnjaku u komparaciji s potapanjem plodova nakon berbe. Autori napominju da kod nas nije niti jedan fungicid registriran za potapanje plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)