Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1115325

Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla


Novosel, Fides
Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla, 2021., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1115325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla
(Microbiological and Parasitic Safety of Fresh-Cut Salads of Different Origin)

Autori
Novosel, Fides

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.03

Godina
2021

Stranica
45

Mentor
Marček, Tihana ; Pavlović, Hrvoje

Ključne riječi
mikroorganizmi ; paraziti ; svježe salate ; maloprodajne lokacije ; Alternaria sp.
(microorganisms ; parasites ; fresh-cut salads ; retail locations ; Alternaria sp.)

Sažetak
Gotove ili fresh-cut salate su svježi proizvodi od voća i povrća čija je potrošnja u stalnom porastu zbog visokih nutritivnih vrijednosti i jednostavnost i pripreme. Cilj ovoga rada bio je utvrditi prisutnost patogenih mikroorganizama, uzročnika kvarenja gotovih salata i parazita u gotovim salatama s različitim rokom trajanja kao i provjeriti sastav mikrobne populacije. Salate su sakupljene tijekom svibnja i srpnja 2020. godine s maloprodajnih lokacija na području grada Osijeka. Nakon ispiranja i sedimentacije, mikrobiološka i parazitska ispravnost je provjerena klasičnim mikrobiološkim metodama. Uzorci su bili kontaminirani bakterijama porodice Enterobacteriaceae te kvascima i plijesnima. Dijelu uzoraka iz mjeseca svibnja istekao je rok trajanja, ali broj bakterija, kvasaca i plijesni nije bio veći nego u uzorcima ispravnog roka trajanja. U salatama nije pronađena niti jedna parazitska vrsta. Veći broj spora roda Alternaria sp. zabilježen je u svibnju te u cjelovitim salatama i salatama pripremljenim od jedne vrste povrća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Hrvoje Pavlović (mentor)

Avatar Url Tihana Marček (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Novosel, Fides
Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla, 2021., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Novosel, F. (2021) 'Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novosel, Fides}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {mikroorganizmi, paraziti, svje\v{z}e salate, maloprodajne lokacije, Alternaria sp.}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka i parazitska ispravnost gotovih salata razli\v{c}itog podrijetla}, keyword = {mikroorganizmi, paraziti, svje\v{z}e salate, maloprodajne lokacije, Alternaria sp.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novosel, Fides}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {microorganisms, parasites, fresh-cut salads, retail locations, Alternaria sp.}, title = {Microbiological and Parasitic Safety of Fresh-Cut Salads of Different Origin}, keyword = {microorganisms, parasites, fresh-cut salads, retail locations, Alternaria sp.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font