Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1114298

Zdravstvena ispravnost i sigurnost metalnog posuđa i ambalaže koja dolazi u neposredan kontakt s hranom


Kasalo, Romana
Zdravstvena ispravnost i sigurnost metalnog posuđa i ambalaže koja dolazi u neposredan kontakt s hranom, 2020., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1114298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstvena ispravnost i sigurnost metalnog posuđa i ambalaže koja dolazi u neposredan kontakt s hranom
(Health safety and safety of metal utensils and packaging that comes into direct contact with food)

Autori
Kasalo, Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
13.10

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Barušić, Lidija

Ključne riječi
metalno posuđe ; metalna ambalaža ; zakonodavstvo ; zdravstvena ispravnost ; zdravstvena sigurnost ; kontakt s hranom
(metal utensils ; metal packaging ; legislation ; health safety ; health safety ; food contact)

Sažetak
Tijekom proizvodnje, obrade, skladištenja, pripreme i serviranja hrana dolazi u dodir s mnogim materijalima i predmetima, stoga je izrazito bitno da ti materijali ne utječu nepovoljno na kvalitetu hrane. Metalna se ambalaža u prehrambenom se sektoru najviše koristi u formi limenki, aluminijskih tuba i poklopaca za staklenu ambalažu. Aluminij je zbog niske cijene i brzog grijanja jedan od najpopularnijih metala koji se koristi za izradu posuđa. Bakar je prirodno prisutan u većini prehrambenih proizvoda u obliku bakrovih iona ili soli, jedan je od najboljih vodiča topline i elektriciteta, u najčešće prisutnim koncentracijama ne predstavlja zdravstveni rizik. Željezo se koristi u izradi različitog posuđa, a lijevano se željezo koristi za lonce i tave. Slitine se u usporedbi sa čistim metalima ponašaju drugačije u kontaktu s određenom hranom i općenito dolazi do manje migracije metalnih iona zbog povećanja kemijske stabilnosti materijala. Nehrđajući čelik je najpopularniji metal koji se koristi za izradu ambalaže i pribora u dodiru s hranom zbog svojih antikorozivnih svojstava, ekološke sigurnosti i trajnosti. Obzirom na to da materijali i predmeti koji dolaze u neposredan dodir s hranom mogu biti izrazito opasni, to je veliko i složeno područje uređeno propisima (Uredbama) Europske unije i zakonskim okvirima (Zakoni i Pravilnici) Republike Hrvatske. ICP- MS je tehnika u kojoj se kao ionizacijski izvor koristi induktivno spregnuta plazma, a za detekciju nastalih iona koristi se maseni spektrometar, zbog svoje brzine i učinkovite multielementarne analize ta je tehnika najpogodnija za analizu metalnih oštećenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Barušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kasalo, Romana
Zdravstvena ispravnost i sigurnost metalnog posuđa i ambalaže koja dolazi u neposredan kontakt s hranom, 2020., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Kasalo, R. (2020) 'Zdravstvena ispravnost i sigurnost metalnog posuđa i ambalaže koja dolazi u neposredan kontakt s hranom', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kasalo, Romana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {metalno posu\dje, metalna ambala\v{z}a, zakonodavstvo, zdravstvena ispravnost, zdravstvena sigurnost, kontakt s hranom}, title = {Zdravstvena ispravnost i sigurnost metalnog posu\dja i ambala\v{z}e koja dolazi u neposredan kontakt s hranom}, keyword = {metalno posu\dje, metalna ambala\v{z}a, zakonodavstvo, zdravstvena ispravnost, zdravstvena sigurnost, kontakt s hranom}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kasalo, Romana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {metal utensils, metal packaging, legislation, health safety, health safety, food contact}, title = {Health safety and safety of metal utensils and packaging that comes into direct contact with food}, keyword = {metal utensils, metal packaging, legislation, health safety, health safety, food contact}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font