Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1113982

Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma


Grubor, Mateja; Matin, Ana; Bilandžija, Nikola; Jurišić, Vanja; Kontek, Mislav; Škrlin Batina Ivana; Krička, Tajana
Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma // „Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“ / Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020. str. 58-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1113982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma
(Effect of „cooking“ method on the hulled and unhulled barley grain composition)

Autori
Grubor, Mateja ; Matin, Ana ; Bilandžija, Nikola ; Jurišić, Vanja ; Kontek, Mislav ; Škrlin Batina Ivana ; Krička, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
„Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“ / Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana - Poreč : Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020, 58-59

ISBN
978-953-7296-28-5

Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
oljušteni ječam, neoljušteni ječam, sušenje, uparavanje, nutritivni sastav
(hulled barley, unhulled barley, drying, cooking method, nutritional composition)

Sažetak
Ječam je jedna od najstarijih uzgajanih kultura na svijetu te je u prošlosti bila značajna žitarica u prehrani ljudi. Osnovna svrha uzgoja ječma danas je za potrebe stočarstva i pivarsku industriju, gdje se koristi u obliku slada, a i sve više se koristi u ljudskoj prehrani kao ječmena kaša. Prilikom prerade zrna ječma za potrebe prehrane ljudi zbog bolje probavljivosti, ječmu se skida ljuska te takvo zrno ima smanjenu nutritivnu vrijednost. Kako bi se poboljšala nutritivna svojstva ječma nakon ljuštenja, zrno ječma podvrgava se termičkom tretmanu uparavanja zbog želatinizacije škroba. U istraživanju su obuhvaćene dvije sorte oljuštenog i neoljuštenog ječma Vedran i Titan. Svim uzorcima određen je nutritivni sastav prema standardnim metodama i to udio vlage, pepela, masti, proteina i škroba. Nakon metode uparavanja (prilagođene „cooking“ metode), pod tlakom od 0, 5 bara i vremena 10 i 15 minuta te konvekcijskog sušenje uzoraka s temperaturama zraka 50°C, 60°C i 70°C, također je određen nutritivni sastav svih uzoraka. Istraživanje je pokazalo da metoda uparavanja i sušenja utječe na promjenu nutritivnog sastava oljuštenog i neoljuštenog ječma, te je kod svih stavki nutritivnog sastava došlo do promjena u odnosu na početne uzorke.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0091 - Dizajn naprednih biokompozita iz energetski održivih izvora (BIOKOMPOZITI) (Bischof, Sandra; Krička, Tajana, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubor, Mateja; Matin, Ana; Bilandžija, Nikola; Jurišić, Vanja; Kontek, Mislav; Škrlin Batina Ivana; Krička, Tajana
Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma // „Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“ / Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020. str. 58-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Grubor, M., Matin, A., Bilandžija, N., Jurišić, V., Kontek, M., Škrlin Batina Ivana & Krička, T. (2020) Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma. U: Krapac, M. & Goreta Ban, S. (ur.)„Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“.
@article{article, author = {Grubor, Mateja and Matin, Ana and Biland\v{z}ija, Nikola and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Kontek, Mislav and Kri\v{c}ka, Tajana}, year = {2020}, pages = {58-59}, keywords = {olju\v{s}teni je\v{c}am, neolju\v{s}teni je\v{c}am, su\v{s}enje, uparavanje, nutritivni sastav}, isbn = {978-953-7296-28-5}, title = {Utjecaj uparavanja na sastav olju\v{s}tenog i neolju\v{s}tenog zrna je\v{c}ma}, keyword = {olju\v{s}teni je\v{c}am, neolju\v{s}teni je\v{c}am, su\v{s}enje, uparavanje, nutritivni sastav}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam Pore\v{c}}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grubor, Mateja and Matin, Ana and Biland\v{z}ija, Nikola and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Kontek, Mislav and Kri\v{c}ka, Tajana}, year = {2020}, pages = {58-59}, keywords = {hulled barley, unhulled barley, drying, cooking method, nutritional composition}, isbn = {978-953-7296-28-5}, title = {Effect of „cooking“ method on the hulled and unhulled barley grain composition}, keyword = {hulled barley, unhulled barley, drying, cooking method, nutritional composition}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam Pore\v{c}}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font