Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1113973

Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea


Matin, Ana; Krička, Tajana; Ostroški, Natalija; Jurišić, Vanja; Bilandžija, Nikola; Kontek, Mislav; Zdunić, Zvonimir; Grubor, Mateja
Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea // Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena / Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020. str. 64-65 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1113973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea
(Effect of hydrothermal treatment on the improvement of wheat and triticale grain properties)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Ostroški, Natalija ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Kontek, Mislav ; Zdunić, Zvonimir ; Grubor, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena / Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana - Poreč : Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020, 64-65

ISBN
978-953-7296-28-5

Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pšenica, tritikale, sušenje, uparavanje, nutritivna svojstva
(Wheat, triticale, drying, steaming, nutritional values)

Sažetak
Žitarice se koriste za prehranu ljudi i hranidbu životinja još od davnina. U ukupnoj biljnoj proizvodnji u RH udio proizvodnje žitarica zauzima najvažnije mjesto te se od ukupnih obradivih površina čak 70 % nalazi pod žitaricama. Pšenica (Triticum aestivum L.) se smatra jednom od najstarijih kulturnih biljaka, dok je tritikale (Triticosecale ssp.) nastala u 19. stoljeću križanjem pšenice i raži, iz čega je izveden njen drugi naziv „pšenoraž“. U posliježetvenoj tehnologiji žitarica važno je dobro doraditi i uskladištiti zrno, kako bi zadržalo kvalitetu do uporabe. U postupku dorade zrna najznačajnija je termička dorada sušenjem, koja snižava vlažnost zrna i time mu produljuje upotrebnu vrijednost. Prilikom dorade zrna u svrhu prehrane ljudi i hranidbe životinja koristi se hidrotermički postupak uparavanja tzv. „cooking“. Uparavanje je tehnološki postupak tretiranja zrna s ciljem želatinizacije škroba, odnosno za poboljšanje nutritivnih svojstava i bolju probavljivost zrna. Postupak hidrotermičke dorade zrna pšenice dviju sorti, Kraljica i Srpanjka, te zrna dvije sorti tritikalea, Goran i Ranko obuhvaćao je konvekcijsko sušenje na tri temperature (50°C, 60°C i 70°C), kao i postupak uparavanja u periodu od 10 i 15 minuta pri tlaku od 0, 5 bara nakon čega je slijedilo ponovno sušenje na tri već spomenute temperature. Stoga je cilj ovog rada utvrditi promjene nutritivnih svojstva zrna nakon hidrotermičke dorade. Prilikom sušenja pšenica sorte Srpanjka je brže otpuštala vodu od sorte Kraljice, dok tritikale sorte Ranko brže otpuštala vlagu od sorte Goran. Iz svih dobivenih rezultata može se zaključiti da metoda uparavanja dovodi do promjene nutritivnih svojstava pšenice i tritikale, odnosno do promjena u sadržaju pepela, masti i škroba u zrnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0091 - Dizajn naprednih biokompozita iz energetski održivih izvora (BIOKOMPOZITI) (Bischof, Sandra; Krička, Tajana, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matin, Ana; Krička, Tajana; Ostroški, Natalija; Jurišić, Vanja; Bilandžija, Nikola; Kontek, Mislav; Zdunić, Zvonimir; Grubor, Mateja
Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea // Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena / Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020. str. 64-65 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Matin, A., Krička, T., Ostroški, N., Jurišić, V., Bilandžija, N., Kontek, M., Zdunić, Z. & Grubor, M. (2020) Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea. U: Krapac, M. & Goreta Ban, S. (ur.)Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena.
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Ostro\v{s}ki, Natalija and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Biland\v{z}ija, Nikola and Kontek, Mislav and Zduni\'{c}, Zvonimir and Grubor, Mateja}, year = {2020}, pages = {64-65}, keywords = {P\v{s}enica, tritikale, su\v{s}enje, uparavanje, nutritivna svojstva}, isbn = {978-953-7296-28-5}, title = {Utjecaj hidrotermi\v{c}ke dorade na pobolj\v{s}anje svojstava zrna p\v{s}enice i tritikalea}, keyword = {P\v{s}enica, tritikale, su\v{s}enje, uparavanje, nutritivna svojstva}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam Pore\v{c}}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Ostro\v{s}ki, Natalija and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Biland\v{z}ija, Nikola and Kontek, Mislav and Zduni\'{c}, Zvonimir and Grubor, Mateja}, year = {2020}, pages = {64-65}, keywords = {Wheat, triticale, drying, steaming, nutritional values}, isbn = {978-953-7296-28-5}, title = {Effect of hydrothermal treatment on the improvement of wheat and triticale grain properties}, keyword = {Wheat, triticale, drying, steaming, nutritional values}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam Pore\v{c}}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font