Pregled bibliografske jedinice broj: 1113940
Nova izdanja- Poljoprivrdni savjetnik
Nova izdanja- Poljoprivrdni savjetnik // Glasnik zaštite bilja, 9 (1986), 6; 240-241 (nije recenziran, prikaz, ostalo)
CROSBI ID: 1113940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nova izdanja- Poljoprivrdni savjetnik
(New editions -Agricultural Advisor)
Autori
Cvjetković, Bogdan
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 9
(1986), 6;
240-241
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, ostalo
Ključne riječi
knjiga poljoprivreda- savjetnik
(book, Agriculture, Advisor)
Sažetak
NOVA IZDANJA-Poljoprivredni savjetnik - Nakon trideset godina dobili smo novi Poljoprivredni savjetnik. U proteklom razdoblju došlo je do mnogih promjena od sortimenta odnosno novih pasmina do novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Upravo zato pojava ovakvog Poljoprivrednog savjetnika ispunila je dugo postojeću prazninu. Sadržaj Poljoprivrednog savjetnika podijeljen je u VII poglavlja: I opći dio, II Ratarstvo, III Povrće i cvijeće, ljekovito bilje i gljivarstvo, IV Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, V Stočarstvo, VI Organizacija proizvodnje i prometa, VII Korisni podaci za poljoprivredne proizvođače. Opći dio obuhvaća općenita saznanja o poljoprivrednoj proizvodnji: o tlu, zahtjevima biljke, uređenju zemljišta, općenito o mehanizaciji. Zaštita bilja u ovome dijelu zastupljena je sa 49 stranica. Tu je iznesena općenita podjela na bolesti i štetnike te opći zasadi zaštite bilja uz indeks sredstava za zaštitu bilja i karence. U poglavlju o ratarstvu obrađene su bijele žitarice.kukuruz, industrijsko bilje te biljni pokrov livada i pašnjaka. U III poglavlju, osim povrća i cvijeća, date su upute o sakupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja kao i gljiva. Uz opis gljiva su date i vrlo dobre fotografije u boji. U sekciji Voćarstvo osim glavnih voćnih vrsta (jabuka, kruška, šljiva, breskva) obrađene su ljeska, bajam, orah, kao i jagodićasto voće. Na kraju poglavlja date su upute o mogućnostima konzerviranja povrća i voća. Vinogradarstvo i vinarstvo obrađeno je na 47 stranica. Tu su dati osnovni principi podizanja vinograda, zatim uzgojni oblici i pregled sorata. U nastavku opisan je način proizvodnje vina, mane i bolesti vina te načini otklanjanja. Uz svaku opisanu kulturu dat je popis bolesti i štetnika, kao i popis sredstava za njihovo suzbijanje. Kod većine kultura dat je izbor herbicida za suzbijanje korova. Posebno je pregledno iznesena zaštita voćaka gdje su pomoću crteža prikazani stadiji u kojima se provodi zaštita. Tekst o štetnicima i bolestima dopunjen je odličnim fotografijama u boji. Stočarstvu je kao važnoj grani poljoprivrede posvećen veliki broj stranica. Šesto poglavlje obuhvaća ekonomske aspekte poljoprivrede. Osim organizacije, suvremenih tendencija u razvitku poljoprivrede, značajno mjesto je dato mikroekonomici tj. planiranju organizacije rada, proizvodnje i kalkulacijama u poljoprivredi. U posljednjem poglavlju nalazi se popis poljoprivrednih organizacija na koje se može obratiti u vezi savjeta, analize, nabave sadnog materijala itd. Ovaj priručnik pripremila je grupa od pedesetak eminentnih stručnjaka iz Hrvatske sa stručnim redaktorom prof. dr M. Maceljskim. Na 800 stranica nalaze se jasne, sažete i vrlo pregledne upute za svaku vrstu poljoprivredne proizvodnje. Za one čitaoce koji hoće proširiti svoje znanje u pojedinom području uz svako poglavlje nalazi se i popis dopunske literature. Ovako dobro opremljen i ilustriran Poljoprivredni savjetnik koji obraduje gotova sva područja poljoprivredne proizvodnje može biti od koristi svim poljoprivrednim proizvođačima, bez obzira da li se bave robnom proizvodnjom ili proizvode samo za vlastite potrebe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)