Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 111336

Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe


Andreata-Koren, Marcela; Pospišil, Milan; Augustinović, Zvjezdana; Špoljar, Andrija
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe // Sjemenarstvo, 17 (2000), 3-4; 125-134 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 111336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe
(Influence of sugar beet treatment and sowing distance in a row on root yield, heads and leaves yield, sugar content and biological sugar yield)

Autori
Andreata-Koren, Marcela ; Pospišil, Milan ; Augustinović, Zvjezdana ; Špoljar, Andrija

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 17 (2000), 3-4; 125-134

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
šećerna repa; razmak u redu; sklop; prinos korijena; prinos glava i lišća; digestija; biološki prinos šećera
(sugar beet; distance in a row; density; root yield; heads and leaves yield; sugar content; biological sugar yield)

Sažetak
U dvogodišnjim poljskim pokusima u Podravini (Kalinovac) provedena su istraživanja na šećernoj repi s ciljem da se utvrdi utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera. u istraživanju su bila tri načina dorade sjemena (pilirano, polirano i inkrustirano) i tri razmaka sjetve (6, 12 i 18 cm). Razlike u prinosu korijena šećerne repe između različito dorađenog sjemena u 1991. godini nisu bile opravdane. U 1992. godini ostvaren je signifikantno veći prinos korijena upotrebom inkrustiranog sjemena i to za 5, 32% više u odnosu na pilirano i 5, 43% u odnosu na pilirano sjeme. U ovo godini je i razmak sjetve bio statistički opravdan. Najniži prinos korijena postignut je pri konačnom razmaku od f18 cm i to za 11, 48% manji jod sjetve na 6 cm i za 10, 72% manji od sjetve na 12 cm. Na prinos glava i lišća te digestiju istraživani faktori nisu imali statistički opravdan utjecaj. Najveći biološki prinos šećera postignut je sjetvom inkrustiranog sjemena sa statistički opravdanom razlikom samo u drugoj godini istraživanja. Sjetvom na 18 cm dobiveno je 8, 95% manje biološkog šećera nego sjetvom na 6 cm s prorjeđivanjem i za 7, 99% manje nego sjetvom na 12 cm s prorjeđivanjem što je bilo i statistički opravdano. U navedenim uvjetima riskantno je ići u sjetvu na konačan sklop, bolje je sjetvu obavljati na 12 cm, te nakon nicanja odstraniti svaku drugu biljku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178331

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Andreata-Koren, Marcela; Pospišil, Milan; Augustinović, Zvjezdana; Špoljar, Andrija
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe // Sjemenarstvo, 17 (2000), 3-4; 125-134 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Andreata-Koren, M., Pospišil, M., Augustinović, Z. & Špoljar, A. (2000) Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe. Sjemenarstvo, 17 (3-4), 125-134.
@article{article, author = {Andreata-Koren, Marcela and Pospi\v{s}il, Milan and Augustinovi\'{c}, Zvjezdana and \v{S}poljar, Andrija}, year = {2000}, pages = {125-134}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, razmak u redu, sklop, prinos korijena, prinos glava i li\v{s}\'{c}a, digestija, biolo\v{s}ki prinos \v{s}e\'{c}era}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {17}, number = {3-4}, issn = {1330-0121}, title = {Utjecaj na\v{c}ina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i li\v{s}\'{c}a, digestiju i biolo\v{s}ki prinos \v{s}e\'{c}era \v{s}e\'{c}erne repe}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, razmak u redu, sklop, prinos korijena, prinos glava i li\v{s}\'{c}a, digestija, biolo\v{s}ki prinos \v{s}e\'{c}era} }
@article{article, author = {Andreata-Koren, Marcela and Pospi\v{s}il, Milan and Augustinovi\'{c}, Zvjezdana and \v{S}poljar, Andrija}, year = {2000}, pages = {125-134}, keywords = {sugar beet, distance in a row, density, root yield, heads and leaves yield, sugar content, biological sugar yield}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {17}, number = {3-4}, issn = {1330-0121}, title = {Influence of sugar beet treatment and sowing distance in a row on root yield, heads and leaves yield, sugar content and biological sugar yield}, keyword = {sugar beet, distance in a row, density, root yield, heads and leaves yield, sugar content, biological sugar yield} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Biological Abstracts
  • BIOSIS
  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font