Pregled bibliografske jedinice broj: 1113342
GMO - manipulacija proizvodnjom hrane
GMO - manipulacija proizvodnjom hrane // FAOS #2 - Festival Anarhizma Osijek 2014
Osijek, Hrvatska, 2014. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 1113342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
GMO - manipulacija proizvodnjom hrane
(GMO - manipulation of food production)
Autori
Kelam, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
FAOS #2 - Festival Anarhizma Osijek 2014
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 22.10.2014. - 25.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
GMO, hrana, manipulacija
(GMO, food, manipulation)
Sažetak
Središnja tema predavanja, kao što je naznačeno u naslovu, jesu genetički modificirani usjevi kao primjer manipulacije u procesu proizvodnje hrane. Genetički modificirane usjeve analizirat ćemo sa više aspekata, budući da imaju izniman utjecaj na višestruke dimenzije u sferi društva, okoliša i čovjeka. Sjetva genetički modificiranih usjeva, može utjecati na zdravlje ljudi kroz povećanje ostataka herbicida, pojave mogućih alergijskih reakcija, izloženost djelovanju herbicida, zatim na društvo kroz davanje prednosti monokulturnoj proizvodnji, povećavanje socijalnih nejednakosti, naplatu patentnih prava, te na okoliš kroz smanjenje bioraznolikosti, prijenosa gena na divlje srodnike, krčenje šuma. Pokazat ćemo, kako genetički modificirani usjevi, utječu i mijenjaju društvo, ljude i okoliš. Kao tehnološko rješenje, genetički modificirani usjevi nisu ispunili velika obećanja svojih tvoraca, glad u svijetu nije smanjenja, štoviše pojedini autori dio odgovornosti za glad u svijetu prebacuju upravo na genetički modificirane usjeve. Prinosi nisu povećani, prema analizama neovisnih autora, prinosi su manji u odnosu na konvencionalne usjeve. Nije došlo do smanjenja potrošnje pesticida (nešto malo u početku), štoviše, zbog pojave superkorova i štetnika otpornih na djelovanje insekticida, potrošnja pesticida povećava se iz godine u godinu. Proizlazi da jedino međunarodne korporacije imaju koristi od genetički modificiranih usjeva. Upravo korporacije preko naplate patentnih prava na genetički modificirano sjeme privatiziraju život, te na taj način manipuliraju proizvodnjom hrane. Rješenje i alternativa genetički modificiranim usjevima nalazi se u ekološkoj poljoprivredi i jačanju lokalnih zajednica, koje će u procesu proizvodnje hrane nasuprot manipulacijama uvažavati ekološke, etičke i socijalne aspekte.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek
Profili:
Ivica Kelam
(autor)