Pregled bibliografske jedinice broj: 111229
Osmoza i konvekcijsko sušenja jabuka Mutsu i Jonagold rezane na kockice
Osmoza i konvekcijsko sušenja jabuka Mutsu i Jonagold rezane na kockice, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 111229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osmoza i konvekcijsko sušenja jabuka Mutsu i Jonagold rezane na kockice
(Osmosis and convex draying apple Mutsu and Jonagold cut at cubes)
Autori
Šamanović, Narda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.02
Godina
2003
Stranica
32
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
osmoza; konvekcijsko sušenje; jabuke Mutsu i Jonagold; kockice
(osmosis; convex drying; apple Mutsu i Jonagold; cubes)
Sažetak
Sušenje konvekcijom zraka jedan je od najstarijih postupaka konzerviranja voća pri čemu se masi voća povećava koncentracija suhe tvari, odnosno šećera, te energetska vrijednost, a smanjuje količina vode. Sušenjem usitnjenih dijelova ploda jabuke narušavaju se originalne senzoričke karakteristike, mijenja se struktura i prehrambena vrijednost jabuke. Cilj ovog rada bio je odrediti pogodnost sorata Mutsu i Jonagold za sušenje i kakvoću gotovog proizvoda kad se u procesu pripreme uzorka za sušenje koristi otopina šećera određene gustoće.
Izvorni jezik
Hrvatski