Pregled bibliografske jedinice broj: 111191
Konvekcijsko sušenje jabuka Idared rezanih na kockice
Konvekcijsko sušenje jabuka Idared rezanih na kockice, 1999., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 111191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konvekcijsko sušenje jabuka Idared rezanih na kockice
(Convex drying apple Idared cut for cube)
Autori
Hršak, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.12
Godina
1999
Stranica
37
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
konvekcijsko sušenje; jabuka Idared; kockice
(convex drying; apple Idared; cube)
Sažetak
Sušenje je postupak konzerviranja gdje se smanjuje količina vode, odnosno povećava količina suhe tvari u analiziranoj sirovini. Može biti prirodno i umjetno. Osmoza je proces difuzije otapala kroz polupropusnu membranu iz područja više koncentracije u područje niže koncentracije otapala. Izdvajanje staničnog soka ima za posljedicu smanjenje količine vode u određenoj sirovini, što smanjuje utrošak energije u procesu sušenja. Cilj ovog rada bio je utvrditi pogodnost sorte jabuke Idared za konzerviranje sušenjem, te kakvoće gotovog proizvoda ako se u procesu pripreme koristi šećerni sirup određene gustoće.
Izvorni jezik
Hrvatski