Pregled bibliografske jedinice broj: 1111133
Prijenos topline i tvari tijekom sušenja raspršivanjem
Prijenos topline i tvari tijekom sušenja raspršivanjem, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Osijek
CROSBI ID: 1111133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prijenos topline i tvari tijekom sušenja
raspršivanjem
(Heat and Mass Transfer in Spray Drying)
Autori
Pitinac, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Osijek
Datum
15.02
Godina
2021
Stranica
23
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
sušenje raspršivanjem ; prijenos topline i tvari tijekom sušenja raspršivanjem ; mikroenkapsulacija
(spray drying ; heat and mass transfer in spray drying ; microencapsulation)
Sažetak
Sušenje raspršivanjem tehnološki proces kojim se sirovina prevodi u prah. Najčešće se primjenjuje u prehrambenoj industriji zbog niskih proizvodnih troškova, velike učinkovitosti i lakog upravljanja, te za dobivanje zdravstveno ispravnih prahova malog volumena i težine koji su pogodni za duže skladištenje zbog produžene trajnosti. Cilj ovog rada je bio opisati proces sušenja raspršivanjem te navesti i opisati parametre koji utječu na proces. Također, opisati gdje se najčešće mogu primjenjivati u prehrambenoj industriji te objasniti vrste prijenosa topline i tvari i primijeniti ih na proces sušenja raspršivanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Planinić
(mentor)