Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1110767

Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola


Brkić Bubola, Karolina; Novoselić, Anja; Lukić, Marina; Klisović, Dora; Krapac, Marin; Lukić, Igor
Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola // Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena"
Poreč, Hrvatska, 2020. str. 56-57 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1110767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola
(Post-harvest cold storage temperature of olive fruits preserved the quality of Rosinjola cv. virgin olive oil)

Autori
Brkić Bubola, Karolina ; Novoselić, Anja ; Lukić, Marina ; Klisović, Dora ; Krapac, Marin ; Lukić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena" / - , 2020, 56-57

Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Djevičansko maslinovo ulje, skladištenje ploda maslina, fenolne tvari, senzorska svojstva
(Virgin olive oil, olive fruit storage, phenolic compounds, sensory characteristics)

Sažetak
Kako bi se proizvelo ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete preporuča se preraditi plodove masline neposredno nakon berbe. Zbog relativno kratkog razdoblja berbe maslina u Hrvatskoj i ograničenog kapaciteta uljara, ponekad je prije proizvodnje ulja masline potrebno kratkotrajno uskladištiti. Klimatske promjene utječu na više prosječne temperature tijekom berbe i skladištenja plodova maslina, što ubrzava kvarenje maslina i smanjuje kvalitetu dobivenog maslinovog ulja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati mogućnosti produljenja razdoblja skladištenja plodova maslina primjenom niskih temperatura skladištenja bez ugrožavanja kvalitete maslinovog ulja. Kako bi se istražio utjecaj niskih temperatura skladištenja maslina na fenolni sastav i senzorske karakteristike djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola, plodovi maslina pobrani su i prije proizvodnje čuvani 7 dana na tri različite temperature: sobna temperatura (RT), +4 °C i -20 °C. Koncentracija ukupnih fenola snizila se samo u uzorcima skladištenim na -20 °C, dok se koncentracija sekoiridoida snizila nakon skladištenja na RT i -20 °C. Senzorna kvaliteta ulja očuvana je samo nakon skladištenja na +4 °C, dok su se u ostala dva tretmana u ulju pojavile mane: vinski-octikavo (na sobnoj temperaturi) i smrznute masline (na -20 °C). Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja nakon dužeg skladištenja na temperaturi od +4 °C, što može biti korisno za pravilno upravljanje skladištenjem plodova nakon berbe, posebno u sezonama kada su kapaciteti berbe veći od kapaciteta prerade. Ovaj je rad djelomično financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost u okviru projekata UIP-2014- 09-1194, DOK-2018-09-2293 te projekta DOK-2018- 01-4693, koji je sufinancirala i EU iz Europskog socijalnog fonda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

145g.iptpo.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Brkić Bubola, Karolina; Novoselić, Anja; Lukić, Marina; Klisović, Dora; Krapac, Marin; Lukić, Igor
Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola // Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena"
Poreč, Hrvatska, 2020. str. 56-57 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Brkić Bubola, K., Novoselić, A., Lukić, M., Klisović, D., Krapac, M. & Lukić, I. (2020) Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola. U: Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena".
@article{article, author = {Brki\'{c} Bubola, Karolina and Novoseli\'{c}, Anja and Luki\'{c}, Marina and Klisovi\'{c}, Dora and Krapac, Marin and Luki\'{c}, Igor}, year = {2020}, pages = {56-57}, keywords = {Djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, skladi\v{s}tenje ploda maslina, fenolne tvari, senzorska svojstva}, title = {Ni\v{z}a temperatura skladi\v{s}tenja plodova maslina nakon berbe poma\v{z}e u o\v{c}uvanju kvalitete djevi\v{c}anskog maslinovog ulja sorte Rosinjola}, keyword = {Djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, skladi\v{s}tenje ploda maslina, fenolne tvari, senzorska svojstva}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brki\'{c} Bubola, Karolina and Novoseli\'{c}, Anja and Luki\'{c}, Marina and Klisovi\'{c}, Dora and Krapac, Marin and Luki\'{c}, Igor}, year = {2020}, pages = {56-57}, keywords = {Virgin olive oil, olive fruit storage, phenolic compounds, sensory characteristics}, title = {Post-harvest cold storage temperature of olive fruits preserved the quality of Rosinjola cv. virgin olive oil}, keyword = {Virgin olive oil, olive fruit storage, phenolic compounds, sensory characteristics}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font