Pregled bibliografske jedinice broj: 1110767
Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola
Niža temperatura skladištenja plodova maslina nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola // Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena"
Poreč, Hrvatska, 2020. str. 56-57 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1110767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Niža temperatura skladištenja plodova maslina
nakon berbe pomaže u očuvanju kvalitete
djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola
(Post-harvest cold storage temperature of olive
fruits preserved the quality of Rosinjola cv.
virgin olive oil)
Autori
Brkić Bubola, Karolina ; Novoselić, Anja ; Lukić, Marina ; Klisović, Dora ; Krapac, Marin ; Lukić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik skupa "Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena"
/ - , 2020, 56-57
Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Djevičansko maslinovo ulje, skladištenje ploda maslina, fenolne tvari, senzorska svojstva
(Virgin olive oil, olive fruit storage, phenolic compounds, sensory characteristics)
Sažetak
Kako bi se proizvelo ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete preporuča se preraditi plodove masline neposredno nakon berbe. Zbog relativno kratkog razdoblja berbe maslina u Hrvatskoj i ograničenog kapaciteta uljara, ponekad je prije proizvodnje ulja masline potrebno kratkotrajno uskladištiti. Klimatske promjene utječu na više prosječne temperature tijekom berbe i skladištenja plodova maslina, što ubrzava kvarenje maslina i smanjuje kvalitetu dobivenog maslinovog ulja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati mogućnosti produljenja razdoblja skladištenja plodova maslina primjenom niskih temperatura skladištenja bez ugrožavanja kvalitete maslinovog ulja. Kako bi se istražio utjecaj niskih temperatura skladištenja maslina na fenolni sastav i senzorske karakteristike djevičanskog maslinovog ulja sorte Rosinjola, plodovi maslina pobrani su i prije proizvodnje čuvani 7 dana na tri različite temperature: sobna temperatura (RT), +4 °C i -20 °C. Koncentracija ukupnih fenola snizila se samo u uzorcima skladištenim na -20 °C, dok se koncentracija sekoiridoida snizila nakon skladištenja na RT i -20 °C. Senzorna kvaliteta ulja očuvana je samo nakon skladištenja na +4 °C, dok su se u ostala dva tretmana u ulju pojavile mane: vinski-octikavo (na sobnoj temperaturi) i smrznute masline (na -20 °C). Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja nakon dužeg skladištenja na temperaturi od +4 °C, što može biti korisno za pravilno upravljanje skladištenjem plodova nakon berbe, posebno u sezonama kada su kapaciteti berbe veći od kapaciteta prerade. Ovaj je rad djelomično financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost u okviru projekata UIP-2014- 09-1194, DOK-2018-09-2293 te projekta DOK-2018- 01-4693, koji je sufinancirala i EU iz Europskog socijalnog fonda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Marin Krapac
(autor)
Dora Klisović
(autor)
Karolina Brkić Bubola
(autor)
Anja Novoselić
(autor)
Igor Lukić
(autor)