Pregled bibliografske jedinice broj: 1110535
Utjecaj roka sjetve i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice tijekom 2018./2019.
Utjecaj roka sjetve i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice tijekom 2018./2019., 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1110535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka sjetve i sorte na prinos i komponente
prinosa ozime pšenice tijekom 2018./2019.
(Impact of sowing date and wheat cultivar on grain
yield and yield components during 2018/2019)
Autori
Vidaković, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.12
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Iljkić, Dario
Ključne riječi
pšenica ; sorte ; rok sjetve ; prinos ; svojstva ; vremenske prilike
(winter wheat ; varieties ; sowing date ; yield ; traits ; weather conditions)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prinos, komponente prinosa (broj klasova po m2, broj zrna na klasu i masu 1000 zrna) i neka morfološka i agronomska svojstva (visina biljke, dužina klasa, masa vlati, masa klasa, hektolitarsku masu) tri različite sorte ozime pšenice (Maja, Viktorija i Sofru) zasijane u tri različita roka sjetve (15. listopada, 30. listopada i 15. studenog 2018.). Također cilj je bio prikazati vremenske prilike tijekom vegetacije pšenice 2018./2019. i povezati ih s prinosima i drugim ispitivanim parametrima. Poljsko istraživanje provedeno je na OPG- Vidaković Marina u Strošincima u vegetacijskoj godini 2018./2019 u tri ponavljanja. Vremenske prilike tijekom 2018./2019. godine u pogledu količine oborina i temperatura su bile povoljne za uzgoj pšenice s relativno malim odstupanjima oborina i temperatura od višegodišnjeg prosjeka. Analizom varijance utvrđen je značajan utjecaj sorte, roka sjetve i njihovih međusobnih interakcija, odnosno ispitivane sorte međusobno su se razlikovale po prinosu, komponentama prinosa i ispitivanim parametrima. U vegetacijskoj godini 2018./2019. najbolja sorta za proizvođače u istočnom djelu Hrvatske prema većini ispitanih parametara bila je sorta Maja i to u prvom roku sjetve, a zatim sorta Sofru koja nije odstupala od vodeće sorte. Sorta Viktorija po većini komponenti prinosa i ispitivanih parametara postiže bolje rezultate u drugom i trećem roku što je i preporuka onim proizvođačima koji zakasne sa sjetvom u optimalnim agrotehničkim rokovima. Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost povećanja prinosa pravilnim odabirom sorti i ranijim rokovima sjetve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek