Pregled bibliografske jedinice broj: 1110533
Uloga temperature i pH otopine na parametre klijavosti raži
Uloga temperature i pH otopine na parametre klijavosti raži, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1110533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga temperature i pH otopine na parametre
klijavosti raži
(The role of temperature and pH solution on
germination parameters of
ray)
Autori
Kraljičak, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.07
Godina
2019
Stranica
34
Mentor
Iljkić, Dario
Ključne riječi
temperatura ; pH ; raž ; klijavost sjemena ; klijanci
(temperature ; pH ; ray ; seed germination ; seedlings)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je bio utvrditi u laboratorijskim uvjetima utjecaj četiri razine pH vrijednosti vodene otopine (4, 5 5, 5 6, 5 7, 5) i dvije temperature zraka (10 °C i 20 °C) na energiju klijanja, ukupnu klijavost, broj ne klijavih sjemenki, broj korijena, ukupnu dužinu korijena, dužinu koleoptile i izdanka klijanaca, ukupnu duljinu klijanaca i ukupnu masu svježe tvari klijanaca raži. Istraživanje je provedeno u Laboratoriju za specijalno ratarstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku tijekom 2019. godine. Istraživanje je pokazalo kako su oba tretmana bila statistički značajna za energiju klijanja, dužinu korijena i dužinu koleoptile dok je temperatura bila značajna samo za dužinu izdanka, ukupnu duljinu klijanca i masu svježe tvari. Ostali analizirani parametri nisu pokazali signifikantnost. Utvrđene prosječne vrijednosti za oba tretmana su iznosile: za energiju klijanja 91, 5 %, ukupno klijanje 88, 7 %, ne klijavih sjemenki raži 11, 3 %, broj korijena 3, 9, dužina korijena 7, 79 cm, dužina koleoptile 2, 90 cm, dužina izdanka 5, 51 cm, ukupna duljina klijanca 16, 05 cm i masa svježe tvari 2, 06 g uz naglasak na značajno variranje između temperatura i pH otopina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)